Vízhajtó és magasvérnyomás? Csak óvatosan!

A magasvérnyomás számtalan embert érint, melynek kezelése mindenképpen szakorvosi ellenőrzést igényel. Ennek ellenére sokan próbálnak állapotukon különböző vízhajtó készítményekkel javítani (gyakran ismerősöktől kapott, receptet igénylő gyógyszerekkel), pedig vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nem tanácsos bizonyos diuretikum szereket alkalmazni. Hogy miért, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája beszélt.

Vízhajtók szerepe a magasvérnyomás kezelésében

A hipertónia terápiájában többféle készítmény van forgalomban, melyek különböző mód befolyásolják a vérnyomást. Közülük az egyik nagy csoportot a vízhajtók, vagy más néven a diuretikumok képezik, melyek segítik a víz és a nátrium távozását a szervezetből, ami miatt csökken a vérnyomás (a mérséklődő víztérfogat következtében).

A vízhajtók hatásmechanizmusa:

  • a só(Nacl) és víz kiürítő
  • hosszabb távon lazítja az ér simaizmát (thiazid típusú vízhajtók)
  • aldoszteron antagonista hatás

Bár ezen készítmények gyakran fontos részét képzik a magasvérnyomás terápiájának, ám dr. Kapocsi Judit tanárnő mindenkit óva int attól, hogy szakorvosi konzultáció nélkül kezdjen alkalmazni bármilyen típusú vízhajtót!

„Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem mindenkinek valók diuretikumok, ráadásul a dózis sem mindegy! Ezek a gyógyszerek megfelelő adagolással ugyan mérséklik a vérnyomást, ám a vízzel és a nátriummal együtt távozik a szervezetből még kálium is, sőt, bizonyos szerek hatására megemelkedhet a vér cukorszintje, valamint nőhet a húgysav mennyisége is. Éppen ezért – főleg amennyiben másodlagos hipertóniáról van szó, vagyis a vérnyomás emelkedését valamilyen betegség váltotta ki-, úgy meglehet, hogy az önhatalmúan alkalmazott vízhajtó többet árt, mint használ”– figyelmeztet a szakember, aki hozzátette, mindezek ellenére gyakran használt terápiás módszerről van szó, és akár más vérnyomáscsökkentő szer mellett is hasznos szolgálatot tesznek kiegészítésként.

vernyomas

Tünetek, melyek az alkalmazott vízhajtónak tudhatóak be

  • szívritmuszavar
  • izomgörcsök
  • szédülés
  • fáradékonyság, gyengeség
  • zsibbadás

A tünetek észlelésekor mihamarabb keresse fel orvosát!

Folyamatos ellenőrzést igényel

Látható tehát, hogy a vízhajtók komoly befolyást gyakorolnak az anyagcserére, mellékhatásokkal járhat szedésük, ezért elengedhetetlen, hogy bizonyos időközönként ellenőriztesse mind a vérnyomás alakulását (cél a 140/90 Hgmm alatti érték elérése), mind a szervezetben lévő elektrolit és ásványi anyag mennyiségét! Dr. Kapocsi Judit tanárnő szerint természetesen amennyiben valamilyen probléma, vagy hiányállapot lép fel, úgy nem minden esetben szükséges teljes egészében a diuretikumoktól megválni – hiszen könnyen lehet, hogy dózisváltás, vagy más fajta vízhajtó készítményre való váltás gyors javulást eredményez.

Vízhajtók fajtái

  • ozmotikus vízhajtók
  • tiazidvegyületek
  • káliummegtakarítók
  • kacs-vízhajtók

Forrás: Trombózisközpont