Utcazenész lett Kamarás Iván

Az idei nyár egyik legnagyobb zenei szenzációja Kamarás Iván és Nagy Ádám (Roy & Ádám) koncertje augusztus 21-én, a Budapesti Nyári fesztivál keretében, a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A két művész Sinatra és kortársai zenei világát keltik életre, Idegenek az éjszakában című estjükön: a Just A Gigolo, a Fly Me To The Moon, vagy a New York New York is felcsendül majd sok más legendás világsláger mellett.  A próbák már hetek óta tartanak, de Kamarás szeretett volna nézői visszajelzéseket kapni már a koncert előtt. Ezért úgy döntött, hogy utcazenészként teszi próbára magát.

„Gyerekkorom óta közel áll hozzám ez a zenei világ. Sinatra személyes kedvencem, a jazz, a swing világa mindig jókedvre derít és feltölt. Többször énekeltem már a korszak nagy klasszikusait, de ez az első alkalom, hogy saját koncerttel lépek a közönség elé az Idegenek az éjszakában Band-del, Nagy Ádám zenei vezetésével”– mesélte Kamarás, aki azt is elárulta, hogyan jött létre ez az izgalmas zenei formáció, amely a női szíveket garantáltan megdobogtatja.

„Ádámmal már többször zenéltünk együtt, legutóbb egy David Bowie emlékkoncerten. Kiderült, hogy ő is rajong a 30-50-es évek dalaiért. Ádám remek muzsikus, kiváló jazz zenész, de azt talán kevesebben tudják, hogy ő szerzője is a Roy & Ádám legnagyobb slágereinek, pl. a Trambulin, vagy a Csapból is én folyok című nóta is az ő szerzeménye.  Éjszakába nyúló beszélgetések után megalakult az Idegenek az éjszakában formáció, a Strangers In The Night világsláger ihletésben, és a menedzseremnek, Stern Évának köszönhetően hamarosan színpadra lépünk 800 néző előtt.”

Kamarás azonban már az augusztusi koncert előtt szeretett volna nézői visszajelzéseket kapni, ezért különös formáját választotta a próbának.

kamaras ivan2

„Minden nap próbálok Ádámmal, vagy önállóan. A családomtól sok visszajelzést kapok, de szerettem volna magam valódi közönség előtt megmérettetni, mielőtt színpadra állunk. A véletlen szülte az ötletet. Egy baráti találkozóra mentem a Vörösmarty tér egyik kávézójába. A találkozó előtt próbám volt, ezért a gitárom nálam volt. Már megérkeztem a helyszínre, amikor hívott a haverom, hogy dugóban áll, és legalább fél órát késik. Gondoltam, sebaj, legalább sétálok kicsit. Ahogy végigmentem a Váci utcán, több utcazenészbe botlottam. Megálltam, hallgattam őket. Egyikük, egy olasz srác  –meglátva a gitárt-  megkérdezte, hogy nem állok-e be mellé zenélni. Gyere, biztatott kedvesen, és én azon kaptam magam, hogy már ott állok mellette. Akkor jöttem rá, hogy ez a tökéletes módja annak, ha szeretnék nézői visszajelzéseket kapni még a koncert előtt. Itt aztán őszinték az emberek, nincs udvariaskodás. Azóta többször is felbukkantam a város több pontján, sokat segített a felkészülésben”.

Kamarás azt viszont nem tudta, hogy tilos az utcazenélés, legalábbis engedély nélkül. Egy 2011-ben elfogadott rendelet alapján pénzbüntetés jár a budapesti aluljárókban való zenélésért, a felszínen pedig különféle feltételekhez kötik azt. Engedélyért a területkezelő önkormányzathoz kell fordulni, mert a szabályozás kerületenként és területenként változó.

Fel sem merült bennem, hogy az utcazenéléssel szabályt sértek. Utólag tudtam meg, hogy akár meg is büntethettek volna, mert tilos engedély nélkül közterületen muzsikálni. Most, hogy bevallottam bűneimet, azért remélem, hogy nem kapok semmilyen bírságot. Kalapot nem tettem ki, pénzt nem gyűjtöttem, remélem ez mentő körülmény”– mondta mosolyogva Kamarás, aki megígérte, hogy a jövőben hagyományos formában, próbateremben készül nagykoncertjére.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.