Tojásfestés gyerekkel?! Így a legegyszerűbb!

Valljuk be, a húsvéti készülődés gyermekekkel együtt nem mindig egyszerű! Maga a folyamat is koncentrációt igényel, és a kicsik gyakran nehezen tudnak a szülő keze alá dolgozni. Lássuk, hogyan könnyíthetjük meg a közös munkát, a tojásfestés körül.

Így a legmókásabb a tojásfestés!

Természetes, hogy amint a gyermekek kissé nagyobbak lesznek, be lehet őket vonni a húsvéti készülődésbe – ám sok szülőnek okoz gondot, hogyan tegye ezt anélkül, hogy kisebb katasztrófát idéznének elő a konyhában. A lurkók számára a húsvéti tojásfestés és a dekorálás remek móka és izgalom, melyet nagy kár lenne kihagyni.

Lássuk, hogyan lehet a húsvéti készülődés a gyerekekkel hatékony és egyben mókás is, nagyobb balesetek nélkül!

1.Amit csak lehet, készítsünk el először egyedül: töltsük meg az edényt vízzel, és főzzük keményre a dekorálandó húsvéti tojásokat. Ha a víz felforr, félrehúzzuk az edényt a tűzről, lefedjük és hagyjuk állni a forró vízben a tojásokat kb. 15 percig. Ha megfőttek, öblítsük le őket hideg vízzel.

2.Legokosabb tojásfestő készlettel készülni a konyhai dekorálásra. Készítsünk szétterített újságpapírt a munkafelületre, papírtörlőt és nedves szivacsot arra az esetre, ha kezet kell törölni, festék lecsöppenne vagy maszatok keletkeznének. Készítsük elő a tálacskákat, amelyben a festékek vannak és egy üres tojásos dobozt a tojásoknak. Ellenőrizzük le kétszer is akár, hogy minden megvan-e!

3.Ne töltsük csordultig a festékes edényeket! Csak annyi kell bele, amennyi elegendő a tojás befedéséhez. Másrészt a kevesebb festék megakadályozza, hogy a gyermek túl messziről ejtse a tojást a festékbe és eltörje.

tojasfestes

4.Ha van rá mód, végezhetjük kültéren is a festést. Egy piknikező asztal is remek felület hozzá.

5.Tegyünk egy nagy sütő alkalmatosságot a festékes tálak alá, így még inkább meggátoljuk, hogy a festék mindenfelé csöpögjön. Megfontolhatjuk műanyag, eldobható edények használatát is!

6.Öltöztessük a lurkókat játszóruhába (vagy ha az idő engedi, csak pelenkába), ha a húsvéti készülődés gyerekekkel történik.

7.Dicsérjük meg a gyermeket, ha óvatosan helyezi a tojást a festékbe! Sok lurkónak még nincs meg ehhez az érzéke, de a dicséret sokat segít, hogy igyekezzen gyengéden bánni a húsvéti tojásokkal. Mindenféle segítség jól jöhet: kanál vagy egyéb alkalmatosság, mely megkönnyíti a tojások festékbe helyezését.

8.Vegyük át a szabályokat még a tojásfestés előtt! Emlékeztessük a gyerekeket arra, mihez szabad hozzáérniük és mihez nem, valamint, hogy bánjanak óvatosan a tojásokkal. A húsvéti készülődés gyerekekkel nyilvánvalóvá teszi, hogy némi rendetlenséggel kell szembenéznünk, és azt sem lehet kizárni, hogy a móka közben „bevadulnak” – de ezekre érdemes felkészülni.

9.Töltsük ki a várakozás idejét is! A kisgyermekek utálnak várakozni és ha unatkoznak, hajlamosak cirkuszt csinálni. Ha tehát beletettük a tojásokat a festékekbe, hagyjuk ott állni egy ideig és addig vigyük át a lurkókat a másik szobába vagy a kertbe egy kis játékra – ezzel lefoglaljuk őket. Egy gyors takarításba is bevonhatjuk őket a várakozás alatt.

10.Ne várjunk fantasztikus eredményeket! Ez az alkalom most nem jó arra, hogy művészi remekeket készítsünk a húsvéti tojásokból. Vegyük a dolgokat könnyedén, lazán, és akkor csalódni sem fogunk. A tojások közül néhány sajnos eséllyel eltörhet, de nem kell a dolgot tragikusan felfogni.

tojasfestes_001

11. Keressünk gyerekbarát dekorációs technikákat. Ilyenek a tojásra ragasztható matricák, vagy a nem mérgező filctollak, melyekkel kedvére rajzolhat a tojásra mintákat.

12.Tisztázzuk le a gyermekekkel, megehetik a tojásokat vagy sem. Sok csemete szereti a főtt tojást. Szóval néhányat nyugodtan főzhetünk pluszban, hogy lehessen is enni belőlük.

13.A húsvéti tojások számát korlátozzuk – ne vállalkozzunk sok-sok tojás festésére és díszítésére, mivel az több időt és türelmet igényel. 10 tojás (két részletben) történő elkészítése bőven elég. Amennyiben a lurkók idősebbek és több tojást is szívesen dekorálnánk velük, fontoljuk meg, kiknek tudnánk odaajándékozni az esetleges felesleget.

14. A húsvéti készülődés gyerekekkel nem olyan vészes, mint elsőre gondolnánk! Vegyük lazán és érezzük jól magunkat. Hiszen ez valójában egy remek móka, és nem a tökéletességről szól!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php