Szívünk barátja – a fokhagymaolaj! 2015-07-31 Blog, Zöld Megosztás: Tweet A fokhagymát a vámpírok távol tartásához szükséges eszközként szokták viccesen emlegetni. Hogy azokat tényleg távol tartja-e, nem tudjuk megmondani, de kutatók szerint megvédheti a szívünket! Védelmet jelenthet a fokhagymaolaj fogyasztása a szívproblémák kialakulása ellen, mivel megelőzi a sejtkárosodást – jöttek rá kutatók. Ez a hagyma, amelyet – ha jót akarunk magunknak – leginkább akkor eszünk, ha már sehová sem megyünk aznap, olyan összetevőt tartalmaz, mely megelőzi a szívszövet-roncsolódást, mely hosszabb távon szívrohamhoz vezethetne. A tudósok olyan egereken tesztelték a diallyl triszulfid nevű összetevőt, melyek szívkárosodás kockázatának voltak kitéve, elzáródott koszorúereik miatt. A kezelés valóban kétharmadára csökkentette a szívszövet-károsodást. A diallyl triszulfid, mely a fokhagymaolaj része, hidrogénszulfidot szabadít fel, melyről már korábban kimutatták, hogy kis mennyiségben védi a szív szöveteit. Manapság fokhagymaolaj formájában, szájon át is bevihetjük szervezetünkbe ezt a hasznos anyagot, az orvosok pedig minden olyan szituációban használhatják, amikor hidrogénszulfidra lenne szükség. David Lefer professzor az Emory egyetemről elmondta: azon dolgoznak, hogy szájon át bevehető szereket alkossanak, melyek szintén hidrogénszulfidot szabadítanak fel. Így elkerülhető lenne, hogy ezt a hasznos hatóanyagot csak injekció formájában lehessen beadni, és ne csak vészhelyzet esetén. Hozzá kell tenni, hogy nagy mennyiségben a hidrogénszulfid erős méreg, s közelében néhány lélegzetvétel is halálhoz vezethet! Forrás: