A fokhagyma beválhat, mint vérnyomáscsökkentő 2010-11-22 Napi Hírek Megosztás: Tweet Megfelelő orvosi kezelés mellett a fokhagyma jót tesz a magas vérnyomástól szenvedőknek ? állítja egy ausztrál kutatás. Az Adeliade Egyetem munkatársai ötven olyan beteget kerestek fel, akik hiába részesültek gyógyszeres kezelésben, nem javult az állapotuk. Arra voltak kíváncsiak, fokhagymatartalmú készítményekkel lehetséges-e változást előidézni náluk. A növényről eddig is tudták, hogy sikeresen csökkenti a koleszterinszintet. A kísérleti alanyok 12 héten keresztül szedtek fokhagymakapszulát, napi négy alkalommal. Azok esetében, akik placebót (hatóanyag nélküli készítmény) kaptak, nem állt be változás, ellentétben a többiekkel, akik vérnyomása átlagosan 10 Hgmm-rel csökkent.?Nagy jelentőségű ez a felfedezés, mivel a hipertóniában szenvedők mindennapi kezelésében is hasznosítható? ? nyilatkozta Karin Ried, a vizsgálatokat vezetpő egyik kutató. ?Elsődleges célunk most az, hogy felmérjük, milyen hatást vált ki a fokhagyma az eredménytelenül kezelt magasvérnyomásos betegek esetében.? ? tette hozzá. Szakértők figyelmeztetnek azonban, hogy ilyen fajta kezelést kizárólag orvosi ellenőrzés mellett szabad folytatni, mivel a fokhagyma egyéb gyógyszerekkel együtt fogyasztva nem várt mellékhatásokat okozhat. Forrás: