Köszönet Kolumbusznak az édesburgonyáért-recepttel 2016-11-18 Blog, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Az ázsiai és afrikai konyhában mindennapos, hazánkban azonban nem igazán elterjedt növény nem az, aminek látszik. Semmi köze nincs ugyanis a burgonyához. Nem bizony, ugyanis a rendszertani besorolás szerint hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. A rendszertani tévedés azonban senkinek se szegje kedvét eme zöldség fogyasztásához! Mi is az édesburgonya? Ez, a szulákfélékhez besorolt növény Dél-Amerikából származik, ahol már 5000 évvel ezelőtt is fogyasztották. Európába a hódítások idején került, Kolombusz Kristófnak köszönhetően ismerték meg ezt a gumós zöldséget, amit batátának is neveznek. Manapság Kína a legnagyobb batátatermelő a világon, de egyéb Ázsiai és Afrikai országokban is az egyik legfontosabb alapzöldség lett. Hazánkban nem igazán elterjedt, de szinte bármelyik élelmiszerboltban kapható. Miért jó? Az édesburgonya rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett kedvező élettani hatásai vannak. Szénhidrátban és béta-karotinban gazdag élelmiszer, de C-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Fehérje és magnézium tartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére. Ezenkívül erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést, továbbá nagy szerepe lehet a különböző rákbetegségek megelőzésében is – különösen bél, gyomor és vese rákokat előzhet meg. Gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küzdők vagy cukorbetegek számára hasznos növény. Hogyan tároljuk? Az édesburgonya hűvös, száraz és sötét helyen tárolandó, kb. 10 napig így friss marad, de akár egy hónapig is elállhat a megfelelő környezetben. Figyelem: hűtőszekrényben tárolva megcsontosodik a húsa, az íze pedig kissé kesernyéssé változik! Érdekesség: Angliában VII. Henrik egyik kedvenc étele az édesburgonyából sütött lepény volt, mert úgy vélte, ez segíti őt a szerelmi életében. Trópusi termesztő helyein – ahol a mennyiség nem akadály, a lisztjéből kenyeret sütnek, keményítőnek is feldolgozzák illetve szeszt is főznek belőle. Új, ipari célú alkalmazása is elkezdődött: a trópusokon nagy mennyiségben termesztett édesburgonyából bioüzemanyag, bioetanol is készül. Íme egy recept, édesburgonyával: Édesburgonya kukoricával Hozzávalók: 70 dkg édesburgonya 40 dkg fagyasztott kukorica, 6 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, só, bors Elkészítés: Az (édes)burgonyát héjában csaknem puhára megfőzzük. Meghámozzuk, karikára vágjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a burgonyakarikákat és átpirítjuk. Hozzáadjuk a fagyasztott kukoricát. Sóval, borssal ízesítjük és fedő alatt 4-5 percig sütjük. A kukoricás burgonyát kitálaljuk és rámorzsoljuk a hideg vajat. Marhasült mellé, köretként kínáljuk. Forrás: https://napidoktor.hu/index