Tápanyaghiány miatt halálos vérzés is kialakulhat szülés után

Posztpartum vérzés kifejezéssel a kismamák talán akkor találkoznak először, amikor a szülésről kezdenek olvasgatni a neten. Pedig a filmekben is sokszor belefuthatunk, mivel Hollywood is előszeretettel használja ezt a betegséget az érzelemkeltésre. Sajnos azonban nem csak a filmeken találkozhatunk vele, így a lehetőségeinkhez mérten mindent meg kell tennünk, hogy elkerülhessük.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász válaszolt a ratkotunde.hu-nak.

Mi az a posztpartum vérzés?

Akik számára még ismeretlen ez a fogalom, azoknak a már említett filmek lehetnek a kiindulás alapjai. A posztpartum vérzés a szülést követő 6 napban fellépő vérzés, mely sajnos az anyai halálozások egy jelentős részéért felelős.

Két fajtáját lehet elkülöníteni. Az elsődleges verzióról akkor beszélhetünk, ha a szülést követő 24 órán belül lép fel a gond, míg secunder posztpartum vérzés a szülést követő első 6 napban alakulhat ki. Hogy pontosan mekkora az a vérmennyiség, melynek elvesztése gondot okozhat, az minden esetben egyénfüggő. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a keringést is veszélyezteti a vérzés, akkor komoly, akár halálos kimenetelű esettel állunk szemben. Természetesen a szülés folyamán egy kis vér mindenképpen elfolyik, de a mennyisége nem mindegy. Nagyjából 300 – 500 ml még normálisnak tekinthető, e felett azonban mindenképpen veszélyesnek minősül.

Mi okozza?

A posztpartum vérzés okai között megtalálhatóak a genitáliák sérülései, a lepényleválási rendellenességek, autoimmun betegségek, valamint rosszindulatú daganatok. Ezen felül sajnos a kor is fokozza a rizikót, és gondot jelenthet az alkoholizmus is. Ezek ellen azonban a legtöbbször nem igazán tehetünk semmit, kivéve talán az utolsót. A vérzés kiváltó okait az orvosok vizsgálják, és mindent megtesznek, hogy a rizikófaktorokat a minimálisra csökkenthessék.

verzes

Ez azonban nem jelenti azt, hogy mi magunk tehetetlenek lennénk. A posztpartum vérzés kiváltó okai között ugyanis a hiánybetegségek is szerepelnek, vagyis a tápanyagok nem megfelelő mennyisége. Ezek kialakulása egy hosszabb folyamat, ami bekövetkezhet a nem megfelelő diéta, a rossz táplálkozási szokások, valamint például rendszeres hányás miatt. A hiányállapotok sok részletre hatással vannak a szervezetben, többek között a vér alvadási folyamataira. Ezekhez ugyanis K–vitaminra is szükség van, mivel nélküle a véralvadási faktorok képzése nem megy végbe. Ez a vitamin zsíroldékony, vagyis a megfelelő mennyiség felvételéhez mindenképpen szükség van zsírra, amit a drasztikus fogyókúrák például tiltanak.

Mit tehetünk?

Mivel a kiváltó betegségek közül igazán csak a hiányállapotok elkerülésére van hatásunk, így ezt kell szem előtt tartani. A kiegyensúlyozott táplálkozás az élet minden szakaszában fontos, de különösen igaz ez a várandósságra, és az azt megelőző időszakra. Egy baba kihordása a szervezettől sok plusz energiát, és persze tápanyagokat is követel, amiket mindenképpen érdemes pótolni, hogy a későbbi, esetleg fellépő következményeket el lehessen kerülni.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak az is elmondta, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozást követni nem éppen egyszerű, hiszen mindig friss ételnek kellene az asztalra kerülnie, sok rosttal, zöldséggel, ráadásul az ételek tápanyagtartalma is magas kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy például a primer termékek esetében többre lenne szükségünk, hogy megfelelő mennyiségű vitaminhoz, ásványi anyaghoz, és nyomelemhez jussunk. És akkor még nem beszéltünk a munkával, a mindennapokkal járó stresszről, melynek hatásait ellensúlyozni kell, ami szintén komoly mennyiségű tápanyagot igényel. Így hát nem csoda, hogy a szakemberek többsége világszerte javasolja a várandós vitaminok szedését. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a készítmények sem egyformák. Érdemes olyat keresni, mely a kismama szükségleteihez van igazítva, és a terhesség megfelelő szakaszaiban a megfelelő tápanyagokat juttatja a szervezetbe. A jó tagoltság mellett az is fontos, hogy milyen kémiai kötésekkel szerepelnek a készítményben a tápanyagok, hiszen ez befolyással van azok optimális felszívódására is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.