Miért jó harmincasan terhesnek lenni?

Tény, hogy egy nőnek a harmincas éveiben csökken a termékenysége, ám számos előnye is van annak, ha valaki ebben a esik teherbe.

Tény és való: biológiailag már nem a legideálisabbak, mégis sokan a harmincas éveiket tartják a legboldogabb időszaknak a gyermekszülés szempontjából. Ennek oka egyszerű: egy nőnek ekkorra már a munka terén is van egy bizonyos rutinja, ledolgozott jó pár évet, bizonyított magának, és valószínűleg már a párkapcsolatban is biztosabb.

Ha a nő és párja már néhány éve egy párt alkotnak, sok időt töltöttek kettesben, számos helyre elutazhattak, kiélvezhették a közös programokat, ezért sokkal inkább elérkezettnek látják az időt arra, hogy családot alapítsanak, mint sok esetben egy húszas éveiben járó nő és férfi.

Ezek a jó hírek – a rossz azonban kétségtelenül az, hogy egy 30-as éveiben járó nőnek csökken a termékenysége, némileg nehezebbé válik a teherbe esés, ezért is javasolják az orvosok, hogy ne várjon túl sokat a gyermekvállalással, aki teheti. Különösen, ha nem csak egy gyermeket szeretne. A terhesség persze mindegyik életkorban tartogathat komplikációkat, váratlan eseményeket.

terhes

Mégis, miért jó harmincas szülőnek lenni?

Nemcsak arról van szó, hogy az anyaság felelősséggel jár, és egy 30-as nő már sokkal érettebben gondolkodik. Egy 30-as nőnek és párjának már biztosabb anyagi háttere van, mint a húszas éveikben járóknak, akik éppen csak kikerültek egy tanintézményből. Hiszen sokkal több idejük volt a tanulás után a munkára koncentrálni, fejleszteni magukat, karriert építeni, akár több munkahelyen is kipróbálni magukat az évek során.

Ami a gondolkodást illeti, még rugalmasak: nem vélik úgy, hogy jobb egy ígéretes munkát választani, mint belevágni a gyermekvállalásba, és hiszik, hogy a szülés után meg tudják oldani a munkát és a babázást is. Egy 40-es nő esetében már fogas kérdés, mennyire mehet a babavállalás a karrier rovására, ha ebben az életkorban szakítja meg teherbe eséssel a karrierjét.

Javasolható a kismamáknak, hogy amíg otthon vannak a gyermekkel, próbáljanak tanulni, és továbbra is figyelemmel kísérni a szakmájukban történő dolgokat, követni az újdonságokat, tartsák a kapcsolatot a munkatársakkal, ha tehetik, vegyenek részt szakmai továbbképzésen, konferenciákon. Mert ha nem esnek ki annyira a közegből és a munkából, sokkal könnyebb a visszatérés.

terhes23

Szerencsére van bennük kitartás és rugalmasság, általában megvannak a képességeik ahhoz, hogy ismét belejöjjenek a munkába. Harmincon túl már jobban tisztában vannak azzal is: mi az, amihez igazán értenek, mit szeretnek igazán csinálni.

Nemcsak a karrier terén tettek már le valamit az asztalra a harmincas hölgyek: még mindig remekül néznek ki és jól érzik magukat a bőrükben, van energiájuk lépést tartani a gyermekükkel. Jóval nyugodtabbak, mint egy húszas éveiben járó szülő, kevésbé türelmetlenek, több mókázásra kaphatók, és kevésbé fáradtak, mint egy 40-es éveiben járó anya.

Biológia

Annak az esélye, hogy a 30-as éveiben járó nőnek sikerüljön a teherbe esés, nem olyan jelentősen kisebb, mint egy huszonévesnél. A Down-kóros gyermek születésének kockázata sem annyival nagyobb – 35 éves kor felett azonban a rizikó gyorsabban emelkedik. A 35. életév tehát az, melytől kezdve mind a Down-szindróma, mind pedig az egyéb genetikai rendellenességek, kromoszóma elváltozások kockázata nő.

A vetélés esélye lassan, de egyenletesen növekszik, ahogyan a terhesség alatti komplikációké is. Az orvosok mindig arra biztatják a harmincöt év körüli hölgyeket, hogy gondoljanak bele a második gyermekbe – hiszen ő valószínűleg 38-39 éves korukban fog megszületni, és ilyenkor már a korábban bevált orvosi segítség, gyógyszeres kezelés is kevésbé hatékony a teherbe eséshez.

szules10A mesterséges megtermékenyítési technikák sem bizonyulnak már olyan eredményesnek. Annak az esélye, hogy a különféle technikák segítenek, már csak 50 százalék.
Szakértők szerint a 35 éven felüli nőknek csupán 66 százalékánál sikerül egy éven belül a teherbe esés, azoknak a negyveneseknek pedig, akik először szülnének, erre csak kicsit több, mint 40 százalék az esélye.
A 35 feletti terhességek nagy részét automatikusan a veszélyeztetett terhességek közé sorolják, a kockázatok miatt. 35 éves kor felett emelkedik a császármetszés szükségessége is. A szakértők szerint ugyanakkor a 35 év körüli édesanyák nagy részének nem származik túl sok problémája abból, hogy ennyi idősen szült. A komolyabb problémák inkább a 38. életévnél kezdődnek.

A 35 és 39 év közötti kismamáknak ugyanakkor arra is nagyobb az esélyük, hogy ikreik szülessenek, még különösebb orvosi segítség nélkül is.

Forrás: