Sokkoló mennyiségű vegyi anyagot iszunk?

Hallhattuk már a mondást: „az vagy, amit megeszel”. No és mi a helyzet az italainkkal? Ugyanez igaz rájuk is. Tanácsos meginni 8 pohár vizet naponta – de vajon mi is rejtőzik abban a vízben?

Vajon mi mindent iszunk meg az ivóvízzel? Ha nem törődünk a kérdéssel, tulajdonképpen minden vegyi anyag, amit használunk, az ivóvizünkben végzi. Naponta nagyjából 80 ezer vegyi anyagot használunk, így tehát igencsak sokkoló végiggondolni, mi minden lehet a vizünkben!

Mik azok az illékony szerves vegyi anyagok?

Az illékony szerves vegyi anyagok (VOC) széntartalmú vegyületek, melyek ártalmasak lehetnek az egészségünkre.

Széles körben megtalálhatóak a legkülönfélébb kereskedelmi, ipari és lakossági termékek körében, köztük a fűtőolajban, benzinben, oldószerekben, tisztítószerekben, zsírtalanítókban, festékekben, tintákban, hűtőszerekben, növényvédő szerekben. Ugyanakkor az emberek a levegőn keresztül is ki vannak téve ezeknek az ártalmas vegyületeknek, ahogyan az ételeken, a bőrön keresztüli érintkezésen vagy az ivóvízen át.

Az illékony szerves vegyi anyagok ugyanis könnyen párolognak a vízből a levegőbe szobahőmérsékleten. Ezért a benzin és számos oldószer jellegzetes szaga könnyen kimutatható.

Bár toxicitásukat illetően változóak, egyformán károsak lehetnek a központi idegrendszerre nézve, ahogyan a létfontosságú szervekre is, a májat, veséket is beleértve. Bőrrel érintkezve irritációt válthatnak ki vagy irritálhatják a nyálkahártyát, ha belélegezzük őket. Egyes illékony szerves vegyi anyagokról azt feltételezik, hogy rákkeltők.

víz

De miért is vannak a vízben?

Hogy miért kerülnek ezek a vegyi anyagok a vízbe? Ennek okai leginkább az emberi tevékenységek. Ha kiömlenek, nem megfelelően dobják ki őket, egy részük elpárolog, a többit beszívja a föld. Az esővel, olvadó hóval vagy vízzel aztán még mélyebbre jut a talajba, végül eléri a talajvizet. Amikor aztán a föld alatti kutakba is eljutnak, az ivóvizünkbe kerülnek.

Hogyan szabadulhatnánk meg tőlük?

Az otthoni használatra kifejlesztett szűrőrendszerek ma már hatékonyan távolítják el az illékony szerves vegyi anyagokat a vízből, ha megfelelően szereljük be őket és jól is használjuk őket. Ezek a rendszerek, melyek a csaphoz csatlakoznak, képesek a vegyi anyagok kiszűrésére. Ám olyan is van, amely már a víz házba belépésekor szűri őket.

Sok tekintetben előnyösek, hiszen biztosítják, hogy ne csak az ivóvíz, de a fürdővíz, a fogmosó víz, a főzéshez-, takarításhoz és mosáshoz, mosogatáshoz használatos víz is megfelelő minőségű legyen. Érdemes elgondolkodni a használatukon.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: