Petrezselyem: ízében az ereje. Vagy mégsem?

A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Annyira ismert, hogy szinte nem is veszünk tudomást róla. Bezzeg, ha nem lenne?

Belső értékek

Bár elsősorban íze miatt fogyasztjuk, kedvező mellékhatásként elmondható a petrezselyemről, hogy vitaminban gazdag növény. Annak ellenére, hogy alapvető alapanyag a konyhában és egy igazi húsleves, a rizs illetve az újkrumpli is elképzelhetetlen nélküle, nem árt jobban beleásni magunkat és megtudni mit rejt valójában. A vastag gyökerű petrezselyem minden része értékes. Gyökerét általában a levesbe szeljük, míg lombját az ételek díszítésénél használjuk fel.

petrezselyem

Látni a változásokat

A petrezselyemmel ugyanis A vitamin tartalma miatt kezelhető a szürkületi vakság és a látásunk javára is válik. A hölgyeknek, akik számára valóban nehéz napokat jelent a menstruáció szintén ajánlott fogyasztani, mivel csökkenti a görcsöket és segít beállítani a ciklust.

A vesebajok miatt sem kell aggódnunk, mivel magas kalcium tartalma miatt tisztítja a vízhólyagot és serkeni a vese működését.

petrezselyem5

Tartós tippek

A jó szomszédság elengedhetetlen. A petrezselyem ugyanis nem terem meg, ha fejes saláta, retek vagy uborka mellé ültetjük. Ha már megtermeltük, könnyű dolgunk van, mivel hosszú hónapokig eláll a frissen szedett petrezselyem. Régi trükk alufóliába csomagolva a mélyhűtőben tárolni. Így 2-3 hónap elteltével is épp olyan íze lesz az ételnek, mintha frissen vágtuk volna bele. Nem muszáj fagyasztani, érdemes kiszárítani is. Ha pedig egyből felaprítjuk és sóval összekeverve egy légmentesen zárható üvegbe tesszük, mindig kéznél lesz, hogy feldobjuk a menüt.

Le a kellemetlen lehelettel

A sornak nincs vége, ugyanis, ha a benne rejlő vitaminokat kihasználva elsősorban a szervezetre gyakorolt hatását szeretnénk kamatoztatni, érdemes teát főzni belőle. Csupán 2 teáskanálnyi levelet vagy gyökeret kell összeaprítani, majd azt 3 dl vízzel leforrázni és negyed órára állni hagyni. Főként étkezés előtt ajánlott elszürcsölgetni. Ha pedig magában esszük, kiváló csodaszer a szájszag megszűntetésére.

A petrezselyem tehát egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő. Ezek a legfontosabb jellemzői ennek az alapvető növénynek. Ennek tudatában vegyük és együk, mert a szervezet hálás lesz érte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.