Otthon behűtve

Jön a hűtési szezon! Nem is merünk gondolni arra, hogy ez mennyivel növeli meg majd a villanyszámlát.Valóban sokba kerül fent tartani egy klíma készüléket?

Érdemes tudni, hogy egy 2,6 kW-os készülék teljesítményfelvétele nem 2600 Watt, hanem annál lényegesen kevesebb.

A mai modern klíma berendezéseknek kétféle típusa van. A hagyományos kompresszorral szereltek „A”, „B”, vagy ritkábban „C” energiaosztályba sorolhatóak, míg a fejlettebb inverteres kompresszorral szerelt klímák túlteljesítik az „A” energiaosztály kritériumait, vagyis rendkívül energiatakarékosak. A kettő közötti lényeges különbség abban áll, hogy az inverteres klíma a szoba előre beállított hőmérsékletéhez igazodik, és teljesítményében képes alkalmazkodni, a hagyományos klíma ezzel szemben teljes erővel működik.

A klíma hatásfokát az úgynevezett COP szám mutatja. Ez azt mutatja meg, hogy egy egység elektromos árammal hány egység hűtési teljesítményt kapunk. Minél magasabb ez a szám, annál jobb a klíma készülék hatásfoka. Egy átlagos légkondicionáló 2-3 közötti COP értékkel működik, egy magasabb minőségű klíma berendezés viszont elérheti a 4,4 COP értéket is.

Az inverteres klíma készülék drágább ugyan, de átlagosan 40% energia-megtakarítás érhető el vele, ami hosszú távon megtérül. Amíg egy állandó fordulatú 2,6 kW klíma teljesítményfelvétele átlagosan 800-850 Watt, addig egy szintén 2,6 kW-os inverteres klíma teljesítményigénye 500-700 Watt óránként.

klíma

Hogy ne fogyasszon a klíma feleslegesen túl sokat, ne nyitogassuk az ajtót, ablakot miközben üzemel, és próbáljuk leárnyékolni a nagyobb üvegfelületeket a túlzó napfénytől, megfelelően hőszigetelni az épületet és ügyeljünk rá, hogy a kinti és benti hőmérséklet között ne legyen túl nagy különbség. Emellett fontos a készülék rendszeres tisztítása, karbantartása, valamint a helyiség méretéhez igazodó klíma kiválasztása. Ilyenkor az is számít, hogy hány ember szokott a szobában tartózkodni, milyen egyéb gépek sugároznak magukból hőt, mint pl. egy számítógép.

Nyárra eljön majd a tél is…Klímával fűteni? Bizony!

A klímával való fűtés még a legrosszabb esetben is háromszor annyi fűtési teljesítményt erdményez mint amennyi elektromos áramot fogyaszt. És ez a szám akár ötre is felmehet.

Ha önálló vezetékes földgázellátásunk van, akkor kb. egynegyedét fizetjük annak, mintha árammal fűtenénk (villanyradiátor, hőlégbefúvó). Ha tehát a klímás fűtés négyszer annyi hőt tud szállítani, mint amennyi áramot felvesz a hálózatból, akkor pontosan ugyanannyiba kerülne a klímás fűtés, mint a gáz.

Bármilyen más rendszerű fűtésnél – társasház központi kazán, távfűtés, PB-gázfűtés – gazdaságosabb lehet egy klímás fűtési megoldás. Ha egy lakás 10 kW fűtési teljesítményt igényel, és ez biztosítva van klímával, akkor az a lakás ugyanúgy megfelelően fel lesz fűtve, mint bármely más megoldással. Egy klíma fűtéskor kb 40-45 Chőmérsékletű levegőt fúj be.  Az inverteres berendezés a magasabb árat kb. 2-3 év alatt ‘visszahozza’ az alacsonyabb villanyszámlánkkal és átlagos fogyasztással számolva.

Forrás: