Nyári idő az északeleti területeken hidegfronttal

Az ország nagyobb részén napos, gomolyfelhős idő várható, de a keleti, északkeleti harmadon, illetve a Nyugat-Dunántúlon késő délutánig több lesz a felhő, és elsősorban ott alakulhat ki több helyen zápor, zivatar.

Estére csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Az északnyugatira forduló szelet a főváros környékén és a Dél-Alföldön erős lökések kísérik. Zivatar környezetében a szél átmenetileg viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, az Északi-középhegységben lehet 1-2 fokkal hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26 és 33 fok között várható, délnyugaton a melegebb, északkeleten a hűvösebb értékekkel.

Az északkeleti területeket gyenge hidegfront érinti, emiatt a légköri változásokra fokozottan érzékenyek hidegfront jellegű panaszokat tapasztalhatnak, többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén. Az északkeleti tájakat kivéve több helyen hőségre számíthatunk, ajánlott ügyelni a folyadék utánpótlására. Romlik a koncentrálási-képesség. A déli órák környékén a magas indexekkel rendelkező UV-B sugárzás miatt lehetőleg minél kevesebb időt töltsünk a napon, mivel nagy a leégés kockázata. Ügyeljünk a bőrvédelemre!

Pollenjelentés
A hét elején a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja országszerte várhatóan a közepes tartományban marad. Az útifű, a kenderfélék, a libatopfélék és a lórom virágporának mennyisége várhatóan továbbra is legfeljebb alacsony lesz. A kevésbé jelentős allergének közül a szelídgesztenye pollenkoncentrációja elérheti a közepes szintet, a hársé, a fenyőféléké, illetve az ernyősvirágzatúaké az alacsony tartományban marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.