Nem lehet hátradőlni! – Erre vigyázz a COVID lecsengése idején!

A COVID-járvány lecsengésével szerencsére egyre kevesebb a koronavírus-fertőzött és az influenzaszezonnak is vége. Folyamatosan napirenden van a koronavírus fertőzésen átesettek késői szövődményeinek kezelése, illetve a súlyos tüdőkárosodás megelőzésének kérdése.

A légutakon keresztül, cseppfertőzéssel terjedő vírusok közül nemcsak a SARS-CoV-2 jelent veszélyt az egészségünkre. Az influenzavírus és a légúti óriássejtes vírus, az RSV is fokozott egészségügyi kockázattal jár a népesség egy jelentős csoportjában, ugyanis a légúti vírusfertőzések valósággal “megágyazhatnak” a bakteriális társfertőzéseknek, főleg a veszélyeztetettek körében. Az influenzás megbetegedéseket követően több mint 35%-ban kialakulhat súlyos következményekkel, akár kórházi kezeléssel járó vagy halálos kimenetelű bakteriális társfertőzés, leggyakrabban a pneumococcus baktérium okozta súlyos, bakteriális tüdőgyulladás. Mindhárom légúti kórokozó, a SARS-CoV-2, az influenzavírus, és a pneumococcus önmagában is súlyos tüdőgyulladást okozhat; a vírus és a baktérium együttes jelenléte esetén azonban a betegség lefolyása még rosszabb lehet.

Az idősebb korosztály, a krónikus betegséggel élők (szívbetegek, tüdőbetegek, cukorbetegek), valamint a gyengült vagy károsodott immunrendszerű egyének az átlagosnál jobban ki vannak téve a COVID-19, a pneumococcus, és az influenza megbetegedés veszélyének, ami a tüdő és a légutak fokozott védelmének szükségességére irányítja a figyelmet. A súlyos lefolyású COVID-19 fertőzésen átesettek esetében a betegség akut szakaszának lezajlása után még nagyobb a veszély a maradandó és súlyos tüdőkárosodás kialakulására, ami szintén kockázati tényező a további légúti fertőzéseket illetően.

A COVID-19, a pneumococcus okozta tüdőgyulladás és az influenza közös rizikócsoportjai

Populációs csoport

COVID-19

Pneumococcus okozta tüdőgyulladás

Influenza

Életkor szerinti csoport

x

x 50 év felettiek

x 60 év felettiek

Krónikus tüdőbetegek (COPD, asztma)

x

x

x

Krónikus szívbetegek

x

x

x

Cukorbetegek

x

x

x

Gyengült vagy károsodott immunrendszerű egyének

x

x

x

Krónikus vesebetegek

x

x

x

Fontos kiemelni, hogy mindhárom kórokozó – a SARS-CoV-2, az influenzavírus és a pneumococcus baktérium – ellen elérhetőek vakcinák, melyek segíthetnek megelőzni a súlyos fertőzéseket, és a hazai szakmai ajánlások szerint javasoltak. Különösen a nagyobb kockázatot képviselő csoportokba tartozó betegeknek (krónikus tüdőbetegek, krónikus szívbetegek, krónikus vesebetegek, cukorbetegek, idősek, gyengült vagy károsodott immunrendszerű egyének) ajánlott a COVID-19 mellett a bakteriális tüdőgyulladás és az influenza ellen is a megfelelő vakcinával való védekezés.

Olvasd el ezt is!

Tarol a COVID – Közel negyedmillió új fertőzött

Forrás: Napidoktor.hu