Nassolnivalók koleszterin- és vérnyomás csökkentésre?

Mogyoró és csicseriborsó: a két ütős egészségvédő?

Tudtuk-e, hogy a nassolnivalóként is fogyasztható mogyoró és csicseriborsó csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomás is javul a hatásukra? A növényi alapú élelmiszerek előnyösek az egészségre nézve.

Szeretjük a csicseriborsót? Krém vagy hummus formájában is sokak kedvence, ahogyan a mogyoró rajongóiból is van bőven. Ők valószínűleg örömmel hallják, hogy a csicseriborsó és a mogyoró, ahogyan az alma is, csökkenti a koleszterin szintet, valamint javítja a magas vérnyomást.

Ha olyan étrendet folytatunk, melynek része mindegyik felsorolt étel, s tartalmaznak növényi szterint, elérik ezt a két igen fontos jótékony egészségügyi hatást – állapította meg egy új kutatás.

A diéta a növényi alapú étrenden alapul, mely a négy, bizonyítottan koleszterin-csökkentő élelmiszer fogyasztását emeli ki.

csicseriborsó csíra

„Korábbi klinikai kísérletek és megfigyeléses tanulmányok felfedezték, hogy igen erős bizonyíték van arra: a növényi alapú étrend javítja a szív egészségét” – mondta Hana Kahleova, a tanulmány egyik szerzője, klinikai kutatásvezető, a Washington DC-ben levő, felelős egészségügyi orvos bizottság vezetője.

foldimogyoro

 

„A tanulmány demonstrálja, hogy bizonyos növényi élelmiszerek különösen hatékonyak a koleszterinszint csökkentésében és teljes szív- és érrendszerünket javítják” – tette hozzá.

Az étrend, melyet a kutatók előnyösnek ítéltek, 42 gramm diót (diófáról származót vagy földimogyorót) tartalmazott, 50 gramm szójatermékből vagy hüvelyesből származó növényi fehérjét (bab, borsó, csicseriborsó, lencse), 20 gramm oldódó rostot, melyek zabból, árpából, psylliumból, padlizsánból, okra, alma, narancs, áfonya fogyasztásából eredtek, illetve 2 grammot a szterin kiegészítőkből vagy szterinben gazdag termékekből naponta.

A Progress in Cardiovascular Diseases szaklapban közzétett felfedezések új meta-analízisen alapultak, olyan statisztikai procedúrán, amely mely számos független tanulmány eredményeit integrálta.

Az eredmény tehát az, hogy az étrend, mely növényi fehérjét, rostot, diót, növényi szterint tartalmaz, számos, a szív- és érrendszeri betegségeket jelző markert javít, beleértve a koleszterinszintben bekövetkező csökkenést és a vérnyomás javulását.

Ez az étrend csökkentette az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), azaz „rossz” koleszterin szintjét, 17 százalékkal – a teljes koleszterint, trigliceridszintet, szisztolés- és diasztolés vérnyomást, valamint a C-reaktív fehérjét is mérsékelte. A szívkoszorúér-betegség kockázata ugyancsak csökkent 13 százalékkal. Érdemes tehát elgondolkodni egy olyan étrenden, amely a fenti ételeket tartalmazza!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php