Mit tehetünk cukorbetegként a COVID fertőzés után?

A cukorbetegek számára nem csak könnyebb megfertőződni koronavírussal, de a súlyos szövődmények is könnyebben alakulnak ki.

Amennyiben COVID fertőzötté válik egy cukorbeteg fontos, hogy betartson pár fontos szabályt, ahogy a gyógyulása után is. Hogy mikre szükséges odafigyelnie a COVID-ból felépült cukorbetegnek, azt elmondja a diabetológus.

Fotó: 123rf.com

Nagyobb a fertőzésveszély

A cukorbetegek a magasabb vércukorszint miatt fogékonyabbak különböző fertőzésekre, így a koronavírusra is. Sajnos egy-egy megbetegedés – főleg, ha az lázzal, étvágytalansággal, hányással jár- könnyen felboríthatja a megfelelően beállított glükóz szintet, ami nem csak a diabétesz szempontjából veszélyes, hanem a COVID fertőzés miatt is, ugyanis így könnyebben fordul súlyosabbra az állapot. Statisztikák szerint a kórházban és intenzív osztályokon kezelt koronavírusos betegek jelentős része cukorbeteg, így számukra különösen fontos a megfelelő prevenció, a kellő terápia és az után követés.

Gyógyulás után fontos a szorosabb kontrol

Sokan számolnak be arról- még a krónikus alapbetegséggel nem küzdők is- hogy csak lassan épültek fel a fertőzésből, és a gyógyulás után sem érezték magukat 100%-osnak. Ez a cukorbetegekre fokozottan igaz, hiszen az ő szervezetük lassabban regenerálódik.

“Felépülés után fontos a gyakoribb kontroll, főleg azért, mert könnyen előfordulhat, hogy ingadozóvá válik a vércukorszintjük, amit mihamarabb stabilizálni kell. Amennyiben hagyományos módon ez nehézségekbe ütközik, akkor nagy segítséget nyújthat a szöveti cukormonitorozó eszköz, mellyel felderíthetők az esetleges kilengések okai, így könnyebb beállítani, személyre szabni a terápiát” – mondja dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

COVID oltás

A szakemberek felhívják a figyelmet a COVID elleni vakcina szükségességére, főleg a veszélyeztetett csoport tagjai számára- így cukorbetegeknek is, mivel náluk könnyebben alakulnak ki életveszélyes szövődmények a fertőzés következtében. Az oltás a diabéteszesek számára is ajánlott, ám lehetséges oltási reakciókkal – úgymint hőemelkedés, a beadás helyén fájdalom, vagy rossz közérzet és levertség nekik is számolniuk kell. Amennyiben a vakcina után esetleg belázasodik, mérjen gyakrabban vércukor szintet és ha kell, értesítse kezelőorvosát, mivel meglehet, ideiglenesen más dózisra vagy módosított kezelésre lesz szüksége.

Diabétesz kezelés védhet meg a koronavírus miatti haláltól?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.