Diabétesz kezelés védhet meg a koronavírus miatti haláltól?

Kevesebben haltak meg azok közül, akik metformint kaptak

A metforminnal történő gyógyszeres kezelés jelentősen csökkentette a koronavírus okozta halál kockázatát a diabétesz betegeknél – állapította meg egy új tanulmány.

Létfontosságú lehet a metformin gyógyszeres kezelés a cukorbetegek számára a koronavírus-járvány idején. Egy tanulmány során a kutatók megállapították: azon diabéteszeseknél, akiket ezzel a gyógykészítménnyel kezeltek, jóval alacsonyabb esély volt arra, hogy meghaljanak a koronavírus-fertőzésben.

A tanulmány, amely a Frontiers in Endocrinology szaklapban jelent meg, arra is rámutatott: az afro-amerikai résztvevők aránytalanul nagyobb mértékben fertőződtek meg a vírussal, mint a fehérbőrűek.

Fotó: 123rf.com

A Covid-19 kockázati tényezői

A koronavírus-kutatás kritikus területe azon rizikófaktorokra összpontosított, melyek miatt egy ember nagyobb valószínűséggel kapja el a SARS-CoV-2 fertőzést, vagy meghal, ha kialakul nála. A SARS-CoV-2 új koronavírusnak számít -s miközben mutat hasonlóságokat más koronavírusokkal, még mindig fedeznek fel új dolgokat arról, miért és hogyan hat egyes emberekre jobban, mint másokra, s hogyan lehet enyhíteni a kockázatokat.

Az újabb tanulmányok már az összefüggéseket igyekeznek feltárni konkrét egészségügyi problémák, demográfiai jellemzők és a SARS-CoV-2 megfertőződés, vagy a koronavírus miatti halál esélyei között. A legújabb alátámasztja a korai, anekdotikus bizonyítékokat és a megfigyeléses vizsgálatokat. A friss tanulmányban a kutatók a Covid-19-hez kapcsolódó betegjellemzők feltárására koncentráltak az Egyesült Államok jelentős mennyiségű feketebőrű embert is magába foglaló populációiban.

Megállapították, hogy a feketebőrűek körében magasabb a társbetegségek kockázata – így a diabéteszé -, amely őket hajlamosabbá teszi arra, hogy elkapják a koronavírust. A kutatók kiemelték azt is: a Covid-19 aránytalanul nagymértékben érinti az afro-amerikaiakat, valamint a különféle, társadalom szélén élő csoportokat, ami rávilágít a társadalmi és egészségügyi egyenlőtlenségekre.

A szakemberek 25.326 embert vontak be retrospektív megfigyelési tanulmányba – rajtuk elvégezték a koronavírus-tesztet 2020 február 25-e és június 22-e között a Birmingham-i Alabama Egyetem Kórházában. Azonosítatlan elektronikus egészségügyi nyilvántartási adatokat vizsgáltak, hogy demográfiai és orvosi információkat szerezzenek minden egyes személyről. A résztvevők közül összesen 604 embernél volt pozitív a koronavírus-teszt, ami viszonylag alacsony számot jelent. Spekulációik szerint ennek oka lehet a tünetmentes kórházi személyzet és a választható eljárások is.

Fotó: 123rf.com

A diabétesz és a metformin

A pozitív teszttel rendelkező koronavírus-betegek 70 százalékánál állt fenn magas vérnyomás, 61 százalékuk elhízott volt, 40 százalékuk cukorbeteg. A pozitív eredményt mutató betegek 11 százaléka meghalt. Az esetek 93 százalékában az elhunyt 50 évnél idősebb volt. A kutatók azt is megállapították: ha a beteg férfi volt és magas vérnyomással küzdött, az összefüggött a Covid-19-ből eredő elhalálozás fokozott kockázatával.

A diabéteszben szenvedők az elhunytak 67 százalékát tették ki – ami arra utal, hogy ez a betegség különösen jelentősen befolyásolta a halálozás kockázatát. A szakemberek ezt követően elemezték az adatokat, hogy azokat a lehetséges kovariánsokat is figyelembe vegyék, amelyek hatással lehetnek az egyéb kockázati tényezőkre. Az életkort, a nemet és a cukorbetegséget azonosították a koronavírus okozta halál legfontosabb független kockázati tényezőiként.

A kutatók részletesebben is megvizsgálták a cukorbetegségben szenvedőket. Megállapították, hogy azok körében, akiknek eredménye pozitív lett és metformint szedtek – olyan gyógyszert, amelyet a diabétesz kezelésére használnak – 11 százalékos volt a halálozás kockázata, ami megegyezett az általános népességével. Összehasonlításképpen azon cukorbetegeknél, akik nem szedtek metformint, 24 százalék volt a halálozás kockázata.

“A jótékony hatás akkor is fennmaradt, ha figyelembe vették az életkor, a nem, a faj, az elhízás, a magas vérnyomás, illetve a krónikus vesebetegség és a szívelégtelenség korrekcióját is a tanulmányban” – mondta el Anath Shalev professzor, az Alabama Egyetem Diabétesz Központjának vezetője, egyben a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.