Milyen a jó ágy? Segítünk!

Tekintettel arra, hogy életünk közel egyharmadát fekve, pihenve töltjük, tudnunk kell, hogy ezt az időt hogyan tegyük valóban kényelmessé. Egy jó ágy az emberi test vonalát, súlyát felveszi.

Milyen a gerincbarát ágy?

– Lapos és kemény, úgy , hogy mindig nyúljon ki gerinc, mikor a hátunkon fekszünk. ( Nehezebb súlyúak keményebb matracon, inas, izmos emberek puhább matracon feküdjenek.)

– Ha az ágy alapja fából van, tegyünk rá puhább vastagabb matracot.

– Ha fémsodronyos, a matracnak célszerű olyan feszesnek lennie, hogy a test ne süppedjen bele.

– Az ágybetétek vetemedése miatt célszerű évente ellenőriznünk az ágybetétek állapotát. A matracba lévő "süppedések" megzavarhatják gerincünk ellazulását, gyakran nyugtalan éjszakákat eredményeznek.

– Ha oldal fekvésben szeretünk pihenni, vagy aludni hajlítsuk be térd- és csípőízületünket, tegyünk közé egy nagyobb párnát, vagy takarót, karjainkat behajlítva helyezzük kissé előre, a fejünk irányába.

– Ha hason fekve tegyünk kispárnát a hasunk alá.

alvás

– Reggel legyünk kicsit lusták, ne pattanjunk ki hirtelen az ágyból. Lassan guruljunk ki oldalra fordulva, karunkra támaszkodva egyenesedjünk fel ülő helyzetbe. Így biztosítjuk az időt gerincünknek a függőleges helyzetben való alkalmazkodásra.

– Gondoskodjunk a nyugodt alváshoz friss levegőről, kellemes környezetről.

– Mikor nem alváshoz, hanem csak pihenésre fekszünk le, használjuk ki az időt gerincünk teljes kilazítására. Gerincünk terhelése akkor a legkisebb, ha lépcsőszerű pózban fekszünk.

Szervezetünk teljes regenerálódását egy üdítő alvás biztosítja. Ehhez a pihentető alváshoz, jó ágyat is kell biztosítanunk, amely kellemes élettanilag helyes fekvést eredményez.

A rosszul kiválasztott fekhely, a hibás fekvési mód és a rossz alvási pozíció gyakran a gerincproblémák kialakulásához vezet.

Mindezeket figyelembe véve nézzük meg együtt az ideális fekhely jellemzőit:

– Új fekhely vásárlásakor ne az ár legyen a mérvadó

– Az ideális ágymagasság kb. 71 cm. Magasabb fekvőhely esetén könnyebb a felkelés és a lefekvés, mely a csípőízületi fájdalomban szenvedők számára fontos. Általánosságban elmondható, hogy az ágy magassága akkor megfelelő, ha az ágy szélén ülve, talpon támaszkodva térdünk derékszögben áll.

alvás

– Az ágyba helyezett matrac testmagasságunknak megfelelő hosszúságú legyen, ne lógjunk le róla. Nem szabad olyan puhának lennie, hogy fekvés közben besüllyedjen. Igazodnia kell a testformához, hogy egyenletes legyen a nyomáseloszlás.

A túlságosan kemény fekhely sem kedvező, mert helytelen testtartást és gerinc fájdalmat okozhat.(pl. hálózsákban padlón aludni)

A matrac jól szellőző anyagból készüljön!

Az ágyra helyezett ágyneműk és huzataink is jól szellőző, természetes anyagból készüljenek, hogy a bőrnek is kellemes legyen. Asztmás betegségben szenvedők ne használjanak gyapjútakarót, tollpárnát. Kerüljük a túl magas és nagyméretű párnát. Inkább kisebb méretűt használjunk, melyet megfelelően formálhatunk.

A párna simuljon a nyakszirthez.

– hasonfekvésben semmilyen párnát ne használjunk, mert fokozva a deréktáji homorulatot, fájdalmat okoz.

– hátonfekvésben, deréktáji panasz esetén a térdek alá is tegyünk párnát.

– oldalfekvésben a fej és a deréktáj alá is tanácsos párnát tenni. A két térd közé helyezett párna pedig stabilizálja a medencét.

vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3);

Forrás: