Megszűnnek délelőtt a zivatarok napos időre számíthatunk

Hajnalra már keleten is csökken a felhőzet, mindenütt megszűnik a csapadék. Napközben gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, csapadék nem valószínű.

Az északnyugati szél többfelé erős, helyenként viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között várható.

HEVES ZIVATAR

Csütörtökre virradó éjszaka egy hidegfront vonul át záporokkal, zivatarokkal, megerősödő, zivatar környezetében helyenként átmeneti viharossá (60-70 km/h) fokozódó széllel, intenzív csapadékkal. A front várhatóan éjfél körül éri el a Duna vonalát, majd a csapadékrendszer tovább fejlődik kelet, délkelet felé. Legjobb eséllyel a Dél-Dunántúlon és az Északi-középhegységben, de kisebb valószínűséggel egy-egy helyen máshol is kialakulhat hevesebb zivatar is, melyhez 70-90 km/h-s szélroham, felhőszakadással, nagyobb méretű jég társulhat. Csütörtök hajnalban, kora reggel már inkább csak a Tiszántúlon fordul elő zápor, zivatar a távolodó csapadékrendszerből.

SZÉL

Csütörtök kora reggeltől előbb északnyugaton, majd napközben egyre nagyobb területen a megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb széllökések főként a Kisalföldön, Dunántúli-középhegységben, a Balatonnál, illetve helyenként a középső országrészben is elérhetik a 65-70 km/h-t. Délutántól fokozatosan veszít erejéből a szél.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.

Pollenjelentés
A hét végén a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte várhatóan az alacsony, helyenként a közepes tartományban lesz, a csalánféléké leginkább közepes, esetenként magas szintet érhet el. A meteorológiai előrejelzés alapján heves zivatarok kialakulására számíthatunk, ilyenkor a roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Az útifű, a libatopfélék, a kenderfélék és a lórom virágporának koncentrációja továbbra is alacsony marad. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a szelídgesztenye, a fenyőfélék, illetve az ernyősvirágzatúak pollenkoncentrációja az alacsony tartományban marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas-nagyon magas szintet érhet el.

Forrás: met.hu