Még mindig nem alszol?! – Íme a ludas! 1 rész

Az alvászavar bizony rossz hatással lehet nemcsak közérzetünkre, de koncentrálási képességünkre is. Egyszer-egyszer előfordul, hogy forgolódunk éjjel, ám ha ez gyakori, nem árt az okozójának utánanézni! Lássuk miért nem alszol:

A kialvatlanság nemcsak rossz tanácsadó. Tökéletesen elronthatja a napunkat és hibát hibára halmozhatunk munkánk során is. Amennyiben alvásunkat időnként zavarja valami – például egy esemény, ami nyugtalanít -, azt még meg lehet érteni.

Ám ha gyakori az alvászavar, a ludast haladéktalanul meg kell keresni! Mi lehet az alvászavar oka? Van jó néhány dolog, amire talán nem is gondoltunk. Ha a szabályok betartása ellenére is alvászavar gyötör, forduljunk szakemberhez!

1.Zavaró sorrend: a napi 7-8 óra pihenés legyen meg – ne az alvás legyen az utolsó dolog a fontossági listánkon! Vigyünk rendszerességet az életünkbe, lehetőség szerint keljünk és feküdjünk ugyanakkor minden nap. A hálószobánkban ne legyen semmilyen zavaró tárgy, se a telefonunk, se laptop, se tévé!

alvaszavar7

2.Az alvási apnoé: sokan azt hiszik, jól alszanak, ám az alvási apnoé éjszakánként rövid időszakokra megállítja légzésünket és zavarhatja pihenésüket. Minden alkalommal felébredünk egy pillanatra, még ha nem is tudatosul bennünk. Tölthetünk 8 órát az ágyban, mégis kialvatlanok leszünk! Mit tehetünk? Túlsúly esetén fogyjunk le, hagyjuk el a dohányzást, illetve aludjunk CPAP készülékkel, mely segít nyitva tartani a légutakat éjjel!

3.Kevés evés vagy nem megfelelő ételek: a kiegyensúlyozott étrend is fontos az alvászavar elkerüléséhez! Ez a vércukrot normális szinten tartja. Mindig együnk reggelit, valamint tartsuk a megfelelő fehérje-komplex szénhidrát arányt. A teljes kiőrlésű gabona tojással például jó választás. Ha megfelelően táplálkozunk, az egész napra fenntartja az energiánkat és jól alszunk majd tőle.

4.Vérszegénység: gyakori oka az alvászavarnak. Nőknél gyakoribb, mivel menstruálnak. Vashiányos állapot alakulhat ki – több vörösvérsejtre van szükség, melyek az oxigént a szövetekhez, szervekhez szállítják. Vasban gazdag ételek fogyasztása segíthet, így például a sovány hús, máj, kagyló, dúsított gabonafélék.

5.Depresszió: aki depressziós, az a legtöbb esetben tud róla. Nemcsak érzelmi zavart, fizikai problémákat is okoz, fáradtságot, fejfájást, étvágytalanságot. A depressziót pszichoterápiával, gyógyszerekkel ma már hatékonyan gyógyítják.

alvaszavar6

6.Hypothyreosis: a pajzsmirigy az anyagcserét vezérli, a sebességet, mellyel szervezetünk az „üzemanyagot” energiává alakítja. Pajzsmirigy alulműködés esetén az anyagcsere funkciók túl lassúak, az ember lassúnak érzi magát és hízik. Ha a vérteszt kimutatja, hogy a pajzsmirigy-hormonok szintje alacsony, a szintetikus hormonok segíthetnek.

7.Koffein-túladagolás: az alvászavar szintén gyakori oka. A koffein ugyan javíthatja az éberséget, de mérsékelt mennyiségben. Ha túl sok, gyorsítja a szívverést, növeli a vérnyomást, idegessé tesz, valamint bizonyos embereknél fáradtságot okoz. Nem árt csökkenteni a koffein-bevitelünket – kevesebb kávét igyunk, helyette jó a tea, időnként csokoládé. A koffein-tartalmú gyógyszereket is kerüljük, ha lehet. Vigyázat: a hirtelen leállás is fáradtsághoz vezet – csökkentsük adagunkat fokozatosan!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.