Még fertőzőbb lehet az omikron alvariánsa

Míg tavaly a delta variáns miatt kellett extrán óvatosnak lennünk, addig 2021 év végén, valamint 2022 elején már az omikronra helyeződött át a figyelem.

A COVID új variánsa ugyanis pillanatok alatt rengeteg embert megfertőzött, így most Magyarországon, valamint a világ többi pontján is rengeteg új megbetegedést diagnosztizálnak. És ha mindez nem lenne elég, szakértőket most egy másik variáns is aggodalommal tölt el.

Vagyis pontosabban nem is konkrétan egy teljesen új variánsról van szó, hanem az úgynevezett BA.2-ről, ami az omikron egyik alvariánsa (maga az omikron a BA.1). Mivel nagyon sok közöttük a hasonlóság, így kimondottan új variánsnak nem lehet nevezni, de vannak olyan mutációi, amelyek mégis megkülönböztetik tőle – számol be a Joy.hu.

A legjobban úgy lehetne leírni, hogy olyanok, mint két testvér egy családból

– nyilatkozta Cameron Wolfe professzor az Nbcnewsnak.

Fotó: 123rf.com

Ahogy a koronavírus terjed és osztódik, úgy várható, hogy képes mutálódni is. Ez befolyásolhatja azt, hogy mennyire komoly tüneteket okoz vagy mennyire fertőző, de ez nincs így minden esetben. A BA.2 alvariánsról egyelőre nem sokat tudnak szakértők, de úgy vélik, könnyen lehet, hogy ez sokkal fertőzőbb, mint az omikron, vagy akár a vakcinákkal szemben is ellenállóbb lehet.

Jelenleg a WHO nem gondolja úgy, hogy a BA.2 nagy aggodalomra ad okot, de abban egyetértettek, hogy fontos vizsgálni a variánst. Mindeközben Dániában, ahol több BA.2-vel fertőződött személyt kezeltek, az eredmények alapján úgy vélték szakértők, hogy sajnos ez az omikron alvariáns fertőzőbb. Ezt bizonyítja, hogy decemberben az országban még a betegek 20%-ánál volt a BA.2 jelen, míg január második hetére ez az arány már 45%-ra ugrott.

Az, hogy maga a BA.2 komolyabb tüneteket produkál-e, még nem tudni, de a jelenlegi adatok alapján úgy fest, hogy egyelőre hasonló hatással van a testre, mint a BA.1.

Olvasd el ezt is!

Ilyen fájdalmakat okozhat az omikron

Forrás: https://napidoktor.hu/index