Ma több esőre számíthatunk

A Dunántúlon jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt eleinte több órás napsütés valószínű, majd délutántól ott is erősen megnövekszik a felhőzet.

Délelőtt még csak elszórtan, délután már egyre több helyen várható eső, zápor, keleten zivatar is lehet. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Az északnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton csupán 20, míg keleten még 30 fok körül alakul.

Zivatarok:

A péntek déli óráktól előbb a Nyugat-Dunántúlon, majd este már a Dunántúl más részein és a középső országrészben is kialakulhat elszórtan zivatar intenzív csapadék (>10-15 mm) és viharos széllökések kíséretében. Átmeneti szünet után szombaton már a déli megyékben és a Tiszántúlon van esélye helyenként zivatarnak. Egy-egy heves zivatar sem kizárt, de károkozó szélrohamoknak kicsi az esélye.

nyár

Eső:

Szombat délután dél felől kiterjedt csapadéktevékenység kezdődik, mely fokozatosan észak felé terjed. Vasárnap délelőttig a Dunántúl délkeleti területein és az Alföldön várható kiadós mennyiségű, 15-20 mm-t meghaladó eső. A legnagyobb mennyiségre – nagyobb bizonytalanság mellett – a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön lehet számítani, akár 30-40 mm-t is meghaladó összegekkel.

Az ország nagy részén fronthatással még nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein fölénk áramló igen meleg levegő miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. A nyugati országrészben ugyanakkor már hideg fronthatásra számíthatunk. Legáltalánosabb panaszként ott fejfájás, migrén jelentkezhet, de a reflexidő is megnyúlhat, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.
Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan országszerte eléri a nagyon magas szintet. A csalánfélék virágporának mennyisége általában a közepes tartományban alakul, de helyenként magas is lehet. Magas szintet érhet el még esetenként a kenderfélék pollenkoncentrációja is. Az üröm és a libatopfélék pollenje jellemzően alacsony-közepes, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: met.hu