Légmatrac, a tökéletes alvás titka

Napjainkban sokan szenvednek a rossz alvás mellékhatásaitól. Nem titok, hogy ezeket a problémákat alapjaiban kell elkezdeni orvosolni, és ennek az alapja, esetleg csak a jó matrac

Ha jó matracra van szükség, akkor K+F (kutatás fejlesztés) = innováció = légmatrac az egyik legjobb választás.

A Perfect légmatrac rendszer ötlete nem újkeletű. 1997-ben indult el ez a kutatás fejlesztés, melynek innovációs eredménye egy magyar szabadalom, mely minőségével és sikerességével kapcsolatban aligha merülhet fel kétely. Ez a műszaki alap konstrukció adta az ötletet egy újabb magyar világszabadalomhoz, az EFC szisztémához, ami 2008-ban a magyar Ifjúsági Innovációs Díj harmadik helyét kapta meg, 2009-ben pedig Prágából az Innovating Minds Innovációs verseny termék fejlesztés és termék innováció kategória első helyét nyerhette el.

Az EFC innovációs szisztéma sikere egy igen ötletes technikai megoldáson alapul. A matracok légtömör zárásúak, keménységük, a bennük lévő levegő mennyiségétől függ. A terhelés megoszlik a matracban lévő hab és levegő között. Mi magunk szabályozhatjuk a benne lévő levegő mennyiségét, így változtathatjuk a matrac keménységét is a számunkra legmegfelelőbb szintig, külső energiaforrás felhasználása nélkül. A matracban levő hab rugalmasságának köszönhetően automatikusan visszakapjuk a matrac eredeti keménységét és alakját a terhelés megszűnésekor.

dij

A matrac dinamikus tulajdonságai egy egyszerű, kétszelepes rendszernek köszönhetőek:

– A kényelmes keménység eléréséhez egy kézzel, állítható szeleppel szabályozzuk a benti levegő mennyiségét.

– A kezdeti állapot visszanyerését egy automatikus visszacsapó szelep segíti.

Ehhez a rendszerhez egy távvezérlő is beépíthető, a még nagyobb kényelem eléréséért.

Hogy miként merült fel ennek a zseniálisan működő rendszernek az ötlete, és hogyan lett az ötletből termék? Erről kérdeztük Kovács Attilát, a Perfect légmatrac rendszer és az EFC szisztéma feltalálóját.

Hogyan született meg a légmatrac ötlete?

A 90-es évek második felében jött az innovációs ötlet, így indult el az akkori kutatás-fejlesztés. A fejlesztés eredménye a Perfect Légmatrac néven 1998-2004-ig, majd 2004-2007-ig SONOLANCE matrac néven jelent meg a piacon. Ugyan a termék nevet váltott, de a működési tulajdonságai nem változtak, így lett a Perfect Légmatracból SONOLANCE  matrac. Ezt a rendszert használta az alvásdiagnosztikában a SomnoCenter is, valamit ilyen matracok vannak a központi alvás diagnosztikai laborban is.

A piaci igényeknek köszönhetően ezzel párhuzamosan indult el 2004-ben a fejlesztése az EFC System-nek, ami az Energy Free Comfort rövidítése. Az EFC szisztémát az IntraMed C2C egészségügyi projekt promóciója keretében mutatta be a Műszaki Egyetemen Kovács Attila matrackutató-fejlesztő. Az akkor bemutatott power point előadásban még csak ülőbútorban, ülőpárnaként jelent meg, de a termék tudása lehetővé teszi az ágymatracos alkalmazást is. Ez lényegesen olcsóbban, és technikailag sokkal egyszerűbben használható, mint a Perfect márkanév alatt megismert előző termék.

Jelenleg milyen folyamatban van a légmatracok gyártása?

Az EFC jelenleg még nincs gyártásban, a fejlesztése több párhuzamosan futó szálon előrehaladott állapotban van. Hamarosan az ország több kórházában kezdődik meg az EFC kórházi matrac tesztelése. Készül az EFC szisztémás bútor is, ami hamarosan megtekinthető és kipróbálható lesz a Quattro Mobili mintaboltban. Képzeljenek el egy hatszemélyes ülőgarnitúrát, aminek minden egyes ülőfelületi kényelme külön-külön igényszerint beállítható.

A Perfect rendszer a központi alvás diagnosztikai laborban több mint tíz éve napi használatban van, nyolc diagnosztikai ágyban, emellett sok elégedett egyéni felhasználója is van országszerte. A Perfect légmatracnak, bolti értékesítése jelenleg nincs.

legagy

Ki a célcsoport, és mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba?

Több alkalmazási területen használható, így mindenki megcélzott célcsoport. Az egészségügyi alkalmazás területén az a célunk, hogy az EFC kórházi matraccal a klasszikus kórházi matracokat váltsuk ki. Jelenleg a kórházi matracok nem nyújtanak akkora kényelmet, és higiéniás komfortot, amit egy beteg a XXI. században elvárhatna. Sajnos a piacra jutásnak vannak nehézségei, mivel a piac ösztönösen összezár a konkurenciának köszönhetően a jó termékekkel szemben, védve a meg lévő üzleti pozícióját.

Piaci indulásként, két olyan terület van, ahol elsők között szeretnénk ezt a rendszert bevezetni, az egyik a kárpitos ülőbútorgyártás, a másik pedig az egészségügy. Ez az a két piaci szegmens ahol a legkisebb a konkurencia ellenállása az újdonságokkal szemben, és csak az előbbi területek referenciájával kerülne sor a klasszikus hálószobai alkalmazás bevezetésére.

Ha valakinek igénye lenne arra, hogy ilyen állítható matrac kerüljön a hálószobájába, akkor erre van e-lehetőség, akár egy egyedi rendelés keretén belül?

Szándékunk szerint az EFC szisztémából a 2013-as év folyamán piacképes termék lesz a fent említett sorrendben, a Perfect rendszerből pedig jelenleg is van lehetőség a rendelésre személyes megkeresés által.

Milyen árkategóriába fog beleesni az EFC matrac?

A fejlesztés elsődleges célja az egyszerűbb energiamentes működés és az elérhetőbb ár volt. Sokkal kedvezőbb árú lesz, mint a piaci elődei, és hosszútávon mindenképpen kifizetődőbb, hiszen ez által nem szükséges kompresszorra költeni, és kevesebb a hibalehetőség.

Azzal, hogy a matrac felületi keménysége egy belső szeleppel állítható, olyan, mintha egyszerre több különböző minőségű matracot is vásárolna a vevő az ideális kényelem megvalósítása céljából és igény szerint váltogatná azokat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.