Lassan a fiatal lányok leisszák a férfiakat

A nők, különösen a 15 és 25 év közöttiek egyre több alkoholt fogyasztanak, olyannyira, hogy hamarosan beérhetik a férfiakat.

Az alkoholproblémákat hagyományosan a férfiakhoz kötjük, ám egy új ausztrál kutatás szerint az összefüggés korántsem ennyire egyértelmű. Az Új-dél-walesi Egyetem szakemberei 68 korábbi felmérés eredményeit összefésülve arra jutottak, hogy a nemek alkoholfogyasztása egyre közelebb jár egymáshoz.

A legrégibb elérhető adatok 1891-ből származnak, míg a legújabbak 2000-ből. Az 1891-1910-es időszakban egy férfi 2,2-szer nagyobb valószínűséggel fogyasztott alkoholt, mint egy nő. Az 1991-2000-es időszakra a szorzó 1,1-re esett vissza. A problémás ivást vizsgálva is hasonló trendet figyeltek meg. Az 1891 és 1910 között született férfiak háromszor nagyobb eséllyel estek az ital rabságába, mint a nők. Az 1991 és 2000 között születetteknél az arányszám már csak 1,2 volt.

alkohol1

„Az eredmények alátámasztják a területen dolgozók megfigyelését, miszerint a férfiak és nők alkoholfogyasztása és az ebből eredő problémák közelítenek egymáshoz – olvasható a kutatók közleményében.

Az Új-dél-walesi Egyetemen nem vizsgálták, hogy a jelenség mögött az egyre többet italozó nők, vagy az egyre visszafogottabb férfiak tehetnek, de a szakemberek az előbbire voksolnak.

Az ausztrál tudósok azt javasolják, hogy a prevenciós programokban ezek után a fiatal nőkre is ugyanúgy figyeljenek oda, mint a férfiakra.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.