Lakberendezési lexikon: a romantika

Amikor tavasszal újjászületik környezetünk, egyre több időt töltünk a természetben és ezt a vidám, szeretetteljes hangulatot ilyenkor csempésszük be leggyakrabban otthonunkba.

Ez a stílus több mindenben ellentéte a klasszikus, vagy akár a minimál stílusnak, például kötetlenebbül kezeli az arányokat és a formákat, sokkal szabadabb, érzelemdúsabb és sok tekintetben kifejezőbb is.

Színeiben a törtfehér mellett főleg a halványabb, lágyabb pasztell természet közeli színek jelennek meg. A falfelületeken előnyös a tapéta használata, virágmintával, csíkokkal, pöttyökkel tarkítva, esetleg faburkolat is jól mutat halvány színűre mázolva. A csíkok, virágminták és pöttyök lehetőleg ne teljes felületen mutatkozzanak, a többi részeket pedig színben a mintákkal harmonizáló színűre festhetjük, ill tapétázhatjuk.

A padlóburkolat is ennek megfelelően természet közeli, lágy színű, lehetőség szerint fa palló, vagy fa hatású laminált padló. Előnyös ha picit sötétebb, hogy a helyiségbe belépőkben a stabilitás érzetét keltse. Kifejezetten bájossá teszi ha picit kopottabb, esetleg ha a fa anyaghibái, görcsök, repedések látszanak a padlón. Vizesblokkokba hidegburkolatot válasszunk. Vannak fa hatású nagyon szép csúszásmentes lapok, illetve rusztikus szélkiképzésű lapok, amelyek nagyon mutatósak lehetnek egy ilyen hangulathoz.

virág

Az ilyen hangulatú belsőkhöz rengeteg kiegészítőt találhatunk szinte bárhol. Minden remekül párosul ami üdeséget, szeretetet, vidámságot kölcsönöz. A lakás bármelyik részébe el tudok képzelni cuki virágmintás, vagy pöttyös tároló dobozokat, virágcsokrokat, kovácsoltvas fehér ágyvégeket, asztallábakat, gyertyatartókat, virágmintás, csíkos, pöttyös porcelántárgyakat stb.

Ha sikerül megtalálni a megfelelő összhangot a választott színek, burkolatok és kiegészítők között akkor minden esély megvan arra, hogy az így berendezett tér hangulatát nemcsak a nők és kislányok érezhetik magukénak, hanem bárki aki üdeségre, könnyedségre és szeretetteljes hangulatra vágyik.

Forrás: