Közeleg az Alvás Világnapja!

Idén is megrendezésre kerül március 18-án az Alvás világnapja. Az idei esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás minőségének minden életkorban megfelelőnek kell lennie.

Idén március 18-án rendezik meg az Alvás Világnapját. A kezdeményezést amerikai szakemberek indították útnak még 2008-ban. A dátum minden évben változik, mert a nyári időszámításhoz igazították. A kezdeményezés mára az egész világon elterjedt és mindenhol heteket készülnek rá, felhívásokat és tájékoztatásokat szerveznek.

Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, a minőségi alvásra és az alvással kapcsolatos betegségek megelőzésének és kezelésének fontosságára. Ezen a napon a világ számos országában orvosok, kutatót, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az alvászavar egyre inkább népbetegség, de kezelhető probléma.

A megfelelő alvás krónikus, hosszan tartó hiánya számos betegség oka és következménye, közvetlen kapcsolatban van a mindennapi munkavégzéssel, és meghatározza az emberek életminőségét és az életkor hosszát. Az alvással kapcsolatos gondok az emberek 45 % -ának a tevékenységét befolyásolják, sajnos negatívan.

A World Association of Sleep Medicine (WASM) által szervezett világnap idei témája a „Sleep Well, Grow Healthy” Megpróbálják felhívni a figyelmet az alvás és az egészség összefüggésére és arra, hogy nem árt az alvás minőségére odafigyelni minden életkorban. Az újszülöttek, a kisiskolások, a kamaszok, a fiatal felnőttek, a középkorúak, a nyugdíjasok. Mindenki érintett a problémában, és mindenkinek szüksége van a minőségi alvásra az egészséges élethez.

shutterstock_664662192

Magyarországon 2009-ben indult először Alvásminőségi felmérés. Az Alvásállapot felmérés az alvásdiagnosztikai vizsgálat megelőző része. A benne résztvevőknek kérdőívet kell kitölteniük és  néhány adatfelvételre kerül sor (súly, magasság, test/nyak térfogat).

Az alvásállapot-felmérés első és legfontosabb feladata az alvásteszt elvégzése, melynek időtartama kb. 40-60 perc. A tesztet alvásszakemberek, pszichológusok, szociológusok állították össze. Így a teszt kitöltője nemcsak válaszol, hanem az alvás-életvitel szempontjából hasznos ismeretekhez is jut. Kiértékelésre a Szonda Ipsos közreműködésével  kidolgozott standard alapján kerül sor.

Az eredményeket a teszt kitöltését követően néhány héten belül prezentálja az érintetteknek az adott alvásközpont. Magyarországon sajnos kevés számú működő alvásközpont van, de bármelyikét igénybe lehet venni.

Az úgynevezett poliszomnográfiás vizsgálatokkal egy éjszaka alatt számos információ tudható meg a beteg alvásminőségéről, melyek alapján megállapítható a pontos diagnózis. Ilyenkor folyamatosan nézik, hogy megfelelő-e az agy és a fontos szervek oxigénellátása, mérik a szívritmust, a vérnyomást és számos más értéket.

Természetesen nem minden esetben van szükség műszeres kezelésre. Elképzelhető, hogy pszichés oka van a problémának és a megfelelő gyógymód a terapeuta igénybevétele. Erre is van lehetőség az alvásdiagnosztikai vizsgálatok során.

Idén Magyarországon, harmadik alkalommal kerül sor különböző rendezvényekre. Az ez alkalomból megrendezésre kerülő sajtótájékoztatón a téma kitűnő szakértői, orvosai, gyógyítói hívják fel a figyelmet az alvás fontosságára, a pihentető alvás feltételeire.

shutterstock_184136981

Előadók lesznek:

Prof. Dr. Halmy László az alvás és az életmód összefüggéseiről,

Dr. Félegyházy Zsolt pszichiáter, a Karolinska Egyetem (Stockholm) vezető orvosa, az európai alváskutató központ tevékenységéről,

Dr. Vida Zsuzsa, a Magyar Alvástársaság vezető képviselője, a magyarországi alvásgyógyítás tapasztalatairól,

Dr. Hermánné, Fogarassy Éva egészségpszichológus, alvásterapeuta, az új alvásterápiás módszerekről,

Dr. Tóth János ortopéd főorvos, az alvás és az ortopédiai területről,

Urbán-Frendl Ildikó, a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazgatója – az alvás és a közlekedési balesetek összefüggéseiről,

Koczó Levente igazgató (SomnoCenter), a magyarországi alvásgyógyítás technikai hátteréről tartanak előadást.

A leggyakoribb alvásbetegség az álmatlanság, ami nem is maga a betegség, hanem egy tünet. Lényege, hogy az alvás nem felel meg alapvető funkciójának, folyamata megzavart, tartama megrövidült, s nem vezet a szellemi-fizikai készenléti állapot restorációjához. Alvásbetegség még az inszomnia, vagyis a kóros álmatlanság, a narkolepszia, azaz a hirtelen jelentkező alvásroham, elalvás. Fontos még megemlíteni az alvási apnoe szindrómát, ami egy alvásfüggő légzészavar, légzéskimaradás. Alvásbetegség még a horkolás is.

Forrás: