A szívritmuszavar új kezelési módja

Az agyi katasztrófák kockázata jelentősen csökkenthető egy új tablettával, ugyanakkor a vérzéses szövődmények is lényegesen ritkábbak, mint az eddigi gyógyszeres kezelésnél.

Az új, véralvadást gátló gyógyszert Barcelonában, az Európai Szívgyógyász Kongresszuson mutatták be a szakembereknek.

A szívritmuszavarok igen sok betegnek okoznak panaszt, de bizonyos formáik súlyos veszélyt is jelenthetnek szövődmények lehetősége miatt. Főleg az életkor előrehaladásával válik gyakorivá, hogy aritmusos szívműködés teljesen szabálytalan szívveréssé alakul át. A szív felső részének, a pitvarnak a remegése, fibrillációja következtében.

A pitvarfibrilláció veszélye abban áll, hogy a vérkeringés bizonyos területein a vér megalvadhat, majd az alvadék egy része leszakad, elúszik és valami fontos területen, például az agyban elzárhat egy eret, ami életveszélyes szövődményt jelent. Ezért ezek a betegek a kockázat csökkentésére véralvadást gátló gyógyszereket szednek.

Ez életmentő kezelés, de vannak veszélyei: vérzékenység és az a kényelmetlenség, hogy rendszeresen kell laboratóriumi vizsgálatot végezni a véralvadás ellenőrzésére. Évtizedek óta folyik a kutatás, hogy olyan gyógyszert készítsenek, amely hatásos és biztonságos kezelést ad.3235
A kongresszus legnépszerűbb programja a Forró vonal, ahol a legújabb, legjelentősebb tudományos eredményeket ismertetik. A hatalmas teremből érdeklődő szívgyógyászok százai szorultak ki, mert amikor már a padlón is ültek, az ajtókat lezárták. A kongresszus első munkanapján, vasárnap itt ismertették a RE-LY betűnevű vizsgálatot.

A kutatók Stuart Conolly kanadai professzor vezetésével, 44 országban 18 113, pitvarfibrilláció miatt kezelt beteget figyeltek meg. A dabigatran, az új tabletta a vártnál is hatásosabbnak bizonyult. A korábbi, legelterjedtebb kezeléshez képest az agyi katasztrófák, az érelzáródások gyakoriságát 34 százalékkal eredményesebben csökkentette.

Igen fontos előnye az is, hogy az eddigi tablettákhoz képest az esetleges vérzéses szövődmények előfordulása 20 százalékkal lett ritkább. Az agyi katasztrófák és a szívroham miatti halálesetek száma is jelentősen csökkent.

A nagy érdeklődés jelezte: az Európai Szívgyógyász Kongresszus résztvevői régóta várják, hogy pitvar-fibrillációban szenvedő betegeiket hatásos és biztonságos módon kezelhessék.

Forrás: