Csak védekezéssel kerülhető el a Dengue-láz!

Kezelés nélkül sokan belehalnak! A Dengue-lázat szúnyogok terjesztik, akár a maláriát, de nem ugyanazok a szúnyogok, és nem ugyanakkor támadnak!

Elsősorban azoknak kell óvatosnak lenniük ezen betegséggel szemben, akik trópusi területeken élnek, vagy oda utaznak. A Dengue-lázat a Dengue-vírus okozza, mely trópusi területeken elterjedt. A Dengue szó valószínűleg a szuahéli nyelvből származik, egy olyan kifejezésből, mely arra utal, hogy a kór gonosz szellemeknek köszönhető.

A betegséget leginkább az úgynevezett Aedes aegypti szúnyogfaj terjeszti. A maláriához hasonlóan a szúnyogcsípéssel kezdődik a kór, ezek a szúnyogok azonban nem éjjel, hanem nappal támadnak az emberre. Dél-Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Afrikában élnek.

Városokban, elsősorban olyan környéken tanyáznak, ahol nagy tócsa, láp, mocsár van. A betegség emberről emberre a szúnyog csípésével terjed. Ha valakit megcsípett a szúnyog, megfertőződik, s hirtelen lesz rosszul.

Kétféle típusa van a betegségnek: az egyik a klasszikus Dengue-láz, a másik a vérzéses. A klasszikus Dengue-láz esetében a vírusfertőzés általános tünetei tapasztalhatók: a fertőzöttet fejfájás gyötri, magas láza lesz, izomfájdalomtól, izületi- és csontfájdalmaktól szenved.

Időnként a bőrön halovány kiütések láthatóak. Gyengének érzi magát, hányingere van. Megnagyobbodnak a nyirokcsomók az egész testében. A klasszikus Dengue-láz nagyon ritkán halálos, s legfeljebb 10 napig tart.

influenza3

A vérzéses Dengue-láznál azonban, bár a tünetek hasonlóak, fokozatosan romlik a beteg állapota. Véres hányást, véres székletet tapasztal, mivel vérzés jelentkezik a gyomor- és a bélrendszerben. Kezelés híján a betegségbe bele lehet halni, a fertőzöttek 10 százaléka nem éli túl a kórt.

Ha valaki kigyógyult, de a fertőzés újra jelentkezik nála, az sok esetben halálos: súlyosabb a betegség lefolyása, mint előzőleg. A szokásosnál jóval nagyobb mennyiségű ellenanyag termelődik a szervezetben, az érfalak áteresztő-képessége nagyon megnő, ennek hatására pedig esik a vérnyomás, súlyos vérzések alakulnak ki, a vérlemezkék száma is csökken. Bőrvérzés is jelentkezhet, sokk léphet fel.

Nincs ellene védőoltás!

A Dengue-láz ellen nem létezik védőoltás. A betegségnek a tüneteit lehet kezelni, általában pihenésre és lázcsillapításra van szüksége a betegnek. Ha szükséges, vérkészítményeket is kapnia kell. Megelőzni a betegséget csak úgy lehet, ha védekezünk a szúnyogcsípések ellen!

A csípéseket megfelelő védőfelszereléssel, szúnyoghálóval, szúnyogirtó szerekkel lehet kivédeni. Azokon a területeken, ahol jellemző a Dengue-láz, az állóvizek lecsapolásával is védik magukat az emberek, valamint szúnyogirtás végeznek.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: