Altatás helyett hipnózis?

Belga kutatók szerint bizonyos, jellemzően altatásban végzett műtéteket biztonságosan el lehet végezni hipnózissal kiegészített helyi érzéstelenítésben.

A szűk körű esettanulmányok során emlőrákos és pajzsmirigyrákos betegeken vizsgálták a kombináció hatását műtéti beavatkozás során. Az eredmények azt mutatták, hogy az altatáshoz képest a helyi érzéstelenítés és hipnózis ötvözete felgyorsítja a gyógyulás folyamatát, csökkenti a műtét utáni kábító fájdalomcsillapító (opioid) gyógyszerek szükségességét, és csökkenti a kórházi tartózkodás időtartamát.

Fabienne Roelants, a tanulmány szerzője az Európai Aneszteziológiai Kongresszuson elmondta, hogy továbbra sem egyértelmű az a mechanizmus, amivel a hipnózis csökkenti a fájdalomérzékelést, az viszont teljesen biztos, hogy csökkenti.

szem55

„Képzeljük csak el, hogy autót vezetünk” – magyarázta a tanulmány társszerzője, Dr. Christine Watremez. „Hirtelen észrevesszük, milyen messzire jutottunk el, de a gondolataink hosszú ideig máshol jártak. Ez nagyon gyakori, és se több, se kevesebb, mint egy enyhe hipnotikus transz állapot, módosult tudatállapot, amelyben másképpen észleljük a világot. A hipnózis lényege az, hogy a személy figyelmét egy bizonyos pontra összpontosítsuk.”

Watremez hozzátette, hogy kutatásaik jelentős előnyöket mutattak ki a helyi érzéstelenítés és hipnózis kombinációjával kapcsolatban, és ezek az előnyök nem csak a betegek, hanem az egészségügyi ellátórendszer számára is megjelennek. Segítségével csökkenthető a hosszabb kórházi tartózkodással járó költség, kevesebb opioid gyógyszert kell alkalmazni a műtét után, és fokozza az általános komfort és elégedettség érzést. A szerzők ráadásul azt is elmondták, hogy a hipnózis potenciális hatását a nem és az életkor sem befolyásolja.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.