Korai védelem: erősítő edzés gyerekeknek

Nemcsak a felnőttek számára előnyös – az erősítő edzés gyerekeknek is javasolt. Nem árt idejekorán elkezdeni tenni valamit az ellenálló csontokért és izmokért. A kérdés az: hogyan?

A lurkók jó része hordoz manapság több kilót a testén, mint amennyi az ő korukban ideális lenne. Talán nem is csoda, hogy a szülők igyekeznek valamiképp megvédeni őket a súlyproblémákkal összefüggő betegségektől, így a diabétesztől vagy a szívbetegségtől.

Erősítő edzés

Az egyetlen módja annak, hogy formában tartsuk őket, a napi 60 perces, aerobik jellegű mozgás. E célból tökéletes az erősítő edzés gyerekeknek: fittebb, karcsúbb testalkatot eredményez. Természetesen nem kell testépítőt csinálni a csemetéből, ezekkel a gyakorlatokkal azonban kiválóan megalapozhatjuk, hogy egészséges és ellenálló legyen.

Az erősítő edzés gyerekeknek már 7-8 éves korban elkezdhető – kevésbé nehéz súlyokkal, ellenállást elősegítő szalagokkal, illetve a saját testsúly használatával. Heti 2-3 alkalom megfelelő: építi az izmokat, erősíti a csontokat, gondoskodik a felesleges zsír eltávolításáról és fejleszti a lurkó motoros készségeit is. Kulcsfontosságú azonban egy biztonságos program kidolgozása.

S ha a kislány vagy kisfiú általánosságban egészséges is, egy jól kidolgozott erősítő edzés gyerekeknek némi kockázatot mindig rejt magában – az izomhúzódás például benne van a pakliban –, ezért óvatosan érdemes nekikezdeni, sose erőltesse túl magát. Jó technikával, felügyelet mellett ezek a sérülések kevésbé fordulnak elő.

mozgas_gyerekek

Hogy kezdjünk neki?

Az erősítő edzés gyerekeknek útmutatást igényel. Nézzünk utána a gyakorlatok helyes végrehajtásának vagy keressünk fel egy már tapasztalt személyi edzőt a program kidolgozására. Legyen jelen az első pár alkalommal, hogy kiderüljön, mindent jól csinál-e a csemete. Fontos, hogy felügyelet nélkül ne maradjon.

Kezdetben nem szükséges eszközöket használni – az erősítő edzés gyerekeknek akkor sikeres, ha először ezek nélkül kezdi fejleszteni magát a lurkó, majd megtanulja a használatuk helyes formáját. Ha a gyermek már elsajátította a mozgásokat, jöhetnek a könnyű súlyok – melyeknek nehézségét fokozatosan kell emelni, míg a kislány vagy kisfiú nem tud megcsinálni egyszerűen 10-15 ismétlést.

Ám ha tudja is már rutinszerűen a gyakorlatokat, maradjunk a közelben. Fő a biztonság.

Ahogyan az is, hogy az erősítő edzés gyerekeknek ne fajuljon túlterhelésbe – a könnyebb súlyok mindig jobbak, ugyanis ha nehezebbek a megszokottnál, a gyermek megsérülhet. Megrándulhat, meghúzódhat az izma, a szalagjai. Meg lehet állapítani, hogy erőlködik-e, ha már a mozdulat sem megy neki egyszerűen, túl fáradtnak tűnik az edzés után vagy fájlalja a végtagjait.

A rendszeres, erősítő mozgást fontos kiegészíteni megfelelő étrenddel. Az egészséges táplálkozás pozitív hatást gyakorol az egészségre és hozzásegít céljaink eléréséhez. A sovány fehérjék, összetett szénhidrátok, egészséges zsírok mindig jó választások – hozzájárulnak ahhoz, hogy gyermekünk testsúlya és edzettsége ideális legyen.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php