Lakberendezési lexikon: az afrikai stílus

Ez a földrész mindenki számára mást és mást jelent, abban azonban egyetérthetünk, hogy ez a földrész színeivel, éghajlatával, állat és növényvilágával, a maga sajátos puritánságával egy nagyon meleg és különleges hangulatvilágot ad.

Ha alaposan elmélyedünk az afrikai kultúrában akkor azt tapasztaljuk, hogy Afrika – északról dél felé haladva – minden részén más jellegzetességét csillogtatja meg.

Afrika északi részein az egyiptomi, marokkói és az arab világ jellemvonásai is keverednek, középső részén ennél jóval nomádabb körülmények között élő törzsek igényeinek megfelelő faszobrok, fekete és vörös színek a jellemzőek, a déli részen pedig az európai kultúrához közeli terek tárulnak elénk.

afrikai stílus

Egy afrikai utazásról hazatérve, sokan szeretnék Afrika varázsát otthonukban is élvezni, de utazás nélkül is sokan választják ezt a stílust otthonuk alaphangulatként.Ha ilyen teret szeretnénk kialakítani, akkor jó, ha viszonylag tágas tér áll rendelkezésünkre, mert úgy érvényesül igazán.

Az afrikai stílus színvilága nagyon jellemző, itt a színeknek törzseken belül különféle jelentésük is lehet, dekorációban, kiegészítőkben nagyon rikító színeket használnak merész párosításban. Egy afrikai hangulatú tér harmonikus kialakításához főként a sötétbarna, fekete, vagy földszínek illenek, vagy az afrikai természethez, élővilághoz közelálló színek, mint például a zebracsíkok, párduc és zsiráfminták, persze a mintákra itt is igaz, hogy a kevesebb több

A bútorok nagy része fából készült, vagy fa vázas nádbútor, kárpitokon megjelennek az állatbőrök, a textíliákban, függönyökben a háncsszoknyára emlékeztető rojtok köszönnek vissza.Kiegészítőként már nagyon sok helyen beszerezhetünk különféle köcsögöket, afrikai arcokat, kis szobrokat, rattan kisbútorokat, stb.

Egy ilyen hangulatú tér harmonikus kialakítása komoly kihívás, nehéz a megfelelő bútorokat, kiegészítőket és az arányokat jól eltalálni, de ha sikerül nagyon kellemes és egyedi hangulatú teret kapunk.

Forrás: