Kipp-kopp, hol kopog?

Egy építkezés, felújítás alkalmával otthonunk minden apró részlete összefügg a többivel. Az egyik legnagyobb kihívás a nyílászárók, ezen belül is a bejárati és a beltéri ajtók kiválasztása.

Az ajtók alapvetően két fajta igénybevételnek vannak kitéve.

Mechanikai igénybevétel alatt a nyitások-csukások számát, a csavarodás mértékét; klimatikai alatt pedig a hideg-meleg váltakozását és a párakülönbséget értjük. (Épp ezért nem javasolt fürdőszobához a tömör fa ajtó, ugyanis komoly eséllyel fog vetemedni.)

Első az alapanyag!

Tömörfa ajtók

Felületkezelésük többnyire átlátszó lakkozással történik. A legfontosabb az alapanyag minősége, csomó és hibamentes kell legyen. A hossztoldott szerkezeteknél elkerülhetetlenül látszik a fogazott toldás, ami a világosabb árnyalatoknál igen zavaró is lehet.

Furnér ajtók

A rétegelt ajtók felülete jó minőségű, nemes faanyag felhasználásával készül, fontos a kifogástalan lakkozás. Furnérozott ajtólapoknál az értéket a furnérkép élethűsége jelenti.

Laminált ajtók

A dekor fóliák univerzális megoldást jelentenek: könnyen tisztíthatóak, természetes módon utánozzák a fa felületét és az áruk is kedvező.

ajtó

Festett ajtók

Legjellemzőbb továbbra is a fehér lakkozás. A minőséget itt elsősorban a festés egyenletessége jelenti.

Acél ajtók

Pincékben, tárolókban ideális megoldás az acél tokos, acél ajtólapos ajtó, amely külsőben a fa ajtókhoz hasonló. Használatuk közben sem tapasztalunk különbséget, viszont garantáltan vetemedésmentesek.

A külső és belső összhanghoz az ajtó formája és színe is hozzájárul.

A beltéri ajtók érdekessé tehetik az unalmas falakat is. Modern hatáshoz a szögletes formákat világos és sötét szín kombinálásával ötvözzük. Az ajtótok külső részét festhetjük sötét színűre, így a halvány falakkal, ajtóval és belső tokkal szép kontraszt jön létre.

Az ajtókat a tagolással is díszíthetjük, itt a vízszintes tagoltságú ajtók a legdivatosabbak. Ha az ajtó jellegtelen, érdemes az ablakkal együtt kezelni.

Klasszikus hatást kelt, ha az ajtót könyvespolcok fogják közre. Ilyenkor folytassuk a polcokat az ajtó fölött is, használjunk azonos faanyagot a polc és az ajtó esetében, vagy fessük azonos színűre őket.

Forrás: