Kicsit enyhül, de ma is folytatódik a kánikula

Eleinte hazánk nagy részén kánikula terheli szervezetünket. Különösen a kisgyermekekre és az idősekre jelent veszélyt a meleg, ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni.

Kánikula lesz ma is

Sokfelé erős lesz az UV-B sugárzás. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Lehetőleg kerüljük a magas koffein és cukortartalmú szénsavas üdítők fogyasztását! Napközben a Kárpát-medencét nyugat felől eléri egy hidegfront, amely lassan halad kelet felé. Elsősorban a nyugati országrészben élők számíthatnak hidegfronti hatásra, például fejfájásra, migrénre, szédülésre, illetve vérnyomás-ingadozásra.

Éjszaka a Dunántúl nyugati felén többfelé várható, másutt néhol valószínű zápor, zivatar. Heves zivatar is előfordulhat. A csapadékmentes országrészek fölött többnyire kevés lesz a felhő. Napközben egyre nagyobb területen erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporok, zivatarok alakulnak ki, helyenként jégeső, felhőszakadás, szélvihar is valószínű. Éjszaka többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, majd napközben a Dunántúlon többfelé megerősödik az északira, északnyugatira forduló szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 26 fok körül, másutt 29 és 34 fok között alakul.

nyaralás, napozás, relax

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Hétfőn sok lesz a felhő, és keleten többfelé várható eső, zápor, zivatar. Nyugat felől már ekkor elkezdődik a felhőzet felszakadozása, ott csak elszórtan alakulhat ki záporeső. Keddtől csökken a csapadékhajlam, és egyre több napsütés várható.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 16, 21 fokról 11, 16 fokig csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet a hétfői 22, 28 fokról csütörtökre 28, 32 fokig emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. június 24. 28,3 °C +8,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 35,7 °C (2016) legalacsonyabb hőmérséklet: 6,9 °C (1925)

Forrás: met.hu