Kezdd így! – Egyszerű módszer a komposztáláshoz

Nem olyan nehéz, mint gondolnánk – s a komposztálás eredménye nagyobb termés, szebb virágok, egészségesebb kert! Mindez nem igényel extra befektetést sem.

Hogyan kezdjük a komposztálás folyamatát egyszerűen?

Ki ne szeretne kertjében egészségesebb környezetet, jól termő földet, mutatósabb virágokat? Mindezt könnyen elérhetjük, ha fektetünk egy kis plusz energiát a komposztálásba. Ez a művelet nemcsak a szemetet csökkenti a szeméttelepeken, de javítja az udvarunk minőségét is. Kövessük az alábbi módszereket, s el leszünk bűvölve a hatástól – no meg a szemét mennyiségétől, amit kidobunk…

1.Válasszunk helyet a komposztáláshoz

Jelöljünk ki egy kültéri helyet a komposztáláshoz. Ha napsütésesre esik választásunk, a talaj hamarabb kialakul. Csak locsoljuk gyakran, hogy megtartsuk nedvességét. A zárt komposztáló edény jó ötlet, ha tartunk tőle, hogy fog kinézni vagy mennyire áraszt majd szagokat a halom. Egyszerűen elkészíthetjük a konténert, rendeljünk online egyet vagy vásároljuk meg a helyi kertészeti boltban. Nagyjából a derekunkig érjen. A komposztálás helyét kerítsük körbe, hogy a háziállatok ne járhassanak rá.

komposzt2

2.Gyűjtsük a maradékokat

A konyhából és a kertből gyűjtsük be a hulladékokat. A lényeg, hogy egyenlő mennyiség legyen mind a zöld hulladékból, mind a barnából – így egészséges komposztot kapunk. A „zöld hulladék” a gyümölcsöket, zöldségeket, héjakat jelenti – míg a „barna” a faforgácsot, száraz leveleket, még a régi újságpapírokat is. Az egészséges egyensúlyt azért kell fenntartani, mert a barna hulladék szénben gazdag, táplálva az organizmusokat, melyek lebontják a maradékot, a zöld hulladékok pedig a nitrogénellátást biztosítják – utóbbi kulcsfontosságú az új talaj sejtszerkezetéhez.

A komposztáláshoz fontos az oxigén és a nedvesség. Levegő nélkül a halom romlani és bűzleni kezd. A nedvesség segít mindent lebontani. Locsoljuk meg a komposztot minden nap, kivéve, ha önmagában is elég nedves már. Ha megfelelő a keverés és gondoskodunk róla, a komposztnak csupán földes illata lesz.

komposzt-2

Fontos! Ne tegyük a komposzthalomba az állati eredetű dolgokat: tejterméket, állati húst, csontokat, ugyanis nagyon rossz szaga lesz és vonzza a kártevőket. Ez a zsírokra, olajokra és a háziállatok hulladékára is igaz. Beteg növényeket szintén ne adjunk hozzá! Teljesen használhatatlanná teheti a halmot.

3.Várakozzunk

Az elkövetkező pár hétben csak várnunk kell. Ételmaradékaink ezalatt talajjá alakulnak – hetente egyszer érdemes átforgatni a komposzthalmot, lapáttal vagy vasvillával. Ha nem látunk fejlődést néhány hét alatt, adjunk a halomhoz több zöld hulladékot, s bizonyosodjunk meg róla, hogy kellően nedves. Ha büdös és nedves, akkor viszont a barna hulladékból van többre szüksége. Plusz, forgassuk meg gyakrabban az utóbbi esetben. A nagyobb anyagokat – például faágakat – törjük több darabra, hogy a levegő jobban átjárja a halmot.

komposzt-3

4.Használjuk új talajunkat!

Komposztálásunk befejeződött, a halom kész, amennyiben úgy néz ki és illatra is megfelel a talajnak! Vegyítsük bele a kerti földbe, szórjuk meg vele a felső réteget. Ne feledjük, a komposzt nem helyettesíti a talajt, de természetes trágyaként funkcionál, táplálja a talajt és a növényeket. Évente többször adjunk belőle a földhöz a legjobb eredmények érdekében!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php