Kakukk! Itt az ezermester!

A kakukkfű az egyik legősibb gyógynövény, szerepköre azonban minden korban más és más volt.

A kakukkfüvet kezdetben az ősi egyiptomiak használták balzsamozáshoz, majd az erő és a bátorság jelképe lett a harcba vonuló katonák ruháin.

Ezt követően előtérbe kerültek gyógyászati hatásai, azonban a ma embere már főként csak a konyhában találkozik vele.

A kakukkfű több fűszer és gyógynövény összefoglaló neve, azonban közös bennük, hogy egyaránt a thymus növénynemzettség tagjai. A név egyes feltételezések szerint az ókori Egyiptomból ered, és a balzsamozást jelentő tham vagy thm szóban gyökeredzik.

Ezt a felvetést alátámasztja az a tény, hogy a kakukkfű remek fertőtlenítő hatással, és nem mellékesen erőteljes illattal is rendelkezik, így szívesen használták a fáraók balzsamozásánál. Az ókori görögöknél azonban egészen más volt a helyzet.

kakukkfű

Akkoriban már használták ételízesítőként: az olümposziaknak szentelt áldozati állatok húsára szórták, hogy az istenek szívesebben fogadják a felkínált ajándékokat. Azonban nem csak az isteneknek szánt étkeken, hanem a hadba vonuló katonák ruháján is ott volt a helye, ahová fürge női ujjak hímezték őket, hogy a harcosok ne feledjenek igazi férfiként küzdeni a csatában.

gyogynovenyek26

Ám, nem csak jelkép volt, hanem napok alatt szinte életmentő csodaszerré változhatott. Ha járvány tört ki a seregben, akkor a lehető legtöbbet fogyasztották belőle, hiszen a kor egyik legelismertebb antibiotikumaként, segítségével kisebb volt a megfertőződés veszélye.

Gyógynövényként főként két területen vált elismertté: a légúti betegségek megelőzésében és kikúrálásában, illetve a gyomortáji panaszok – étvágytalanság, bélférgesség – megszüntetésében. Egyes hindu népek füstölésével igyekeztek gyógyítani magukat, és a modern kutatás igazolta is a módszer létjogosultságát.

Manapság azonban már nem csak egy-egy területen használjuk fel, hanem rengeteg módon áll a rendelkezésünkre. Ezek közül válogattunk párat ajánlásra!

Teafőzet

1 teáskanálnyi kakukkfűhöz hozzáadunk 2-3 dl forró vizet, s rövid ideig ázni hagyjuk!

Fürdő

Óvatosan bánjunk vele, érdemes előtte kikérni orvos véleményét! Egy alkalomhoz megközelítőleg 20 dkg kakukkfű szükséges.

Kakukkfű-tinktúra

Mintha csak mesés varázsszert készítenénk! A csodarecept: a déli napsütésben szedett virágzattal lazán megtöltünk egy üveget, 38-40%-os gyümölcs- vagy gabonapálinkával felöntjük, és két hétig állni hagyjuk a napon.

Kakukkfű-olaj

A kakukkfű virágzatával levegősen megtöltünk egy üveget, majd hidegen préselt olívaolajjal felöntjük, hogy az olaj kétujjnyi vastagon ellepje. Két hétig állni hagyjuk a napon!

Növénypárna

Párnahuzatba szárított növényt dugunk.

Érdemes odafigyelni arra, hogy terhes- vagy szoptatós anyák, illetve akik pajzsmirigy-elégtelenségben szenvednek, azok ne használjanak kakukkfüvet gyógyszeres készítményként!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.