Illóolajok a gyógyításban – Levendula

A levendula balzsam a nyugtalan léleknek. Már az ókori rómaiak is nagyra értékelték a levendulát. Vele illatosították fürdőik vizét, illetve bőrregeneráló szerként is alkalmazták.

Már az ókori görögök is tudták, hogy a Lavandula angustifolia megfelelő feldolgozás mellett nyugtató hatású füstöt bocsát ki magából, ezért több más gyógynövény mellett a levendulát is a “szent eszencia” készítéséhez használták templomaikban. Az ókori rómaiak ugyancsak nagyra értékelték a levendulát: vele illatosították fürdőik vizét, illetve bőrregeneráló szerként használták.

Innen, vagyis a latin lavare (mosni, mosakodni) szóból ered a növény neve is. A levendulát ma is többek között a legkülönbözőbb kozmetikai készítmények illatosítására használják.

A levendulaolajat a 39-fajta levendula közül az eredetileg a szubtrópusokon honos széles levelű levendula virágából, desztillálással nyerik. Az akár egy méter magasra is megnövő, liláskékes kalászvirágzatú levendula különleges lágy illatának köszönhetően a kertépítők egyik legkedveltebb növénye. Emiatt gyorsan elterjedt szinte az egész világon, és ma már könnyen megtalálhatjuk szabadon a természetben, akár a mi éghajlatunkon is.

levendula virag

Ott a helye a ruhásszekrényben és a konyhában

A növény egészét – szárítás után – illatos dekorációként hasznosíthatjuk. A kiszárított virágokat az emberek időtlen idők óta kis hálós zsákokba helyezik, majd beteszik a fehérneműs fiókba, hiszen a levendula nemcsak friss és egyedülállóan természetes illatot biztosít a fehérneműnek, de a molytól is védi. Távol tartja továbbá a szúnyogokat (próbáljanak csak ki egy levendulás parfümöt vagy sampont), a tetűt (használjanak levendulás sampont vagy levendulaolajat, keskeny fogazatú fésűvel) és a hangyákat.

A levendula virágaiban nektár termelődik, ebből a méhecskék kiváló mézet készítenek. A levendulaolaj-kivonat felhasználása a cukrásziparban ezért több mint kézenfekvő. Létezik levendula cukor, szirup, sőt csokoládé is.

Enyhén édeskés, friss virágillatának köszönhetően gyakran kerül különböző teakeverékekbe, sőt akár kecske vagy juhsajtokba is. Elképzelhető, hogy Ön, kedves Olvasó, nem is tud róla: sokszor használja a levendulát a konyhában, hiszen a növény a híres provence-i fűszerkeverék egyik összetevője.

Nyugtató hatás, inhalálás

A levendula legfontosabb alkalmazási területe azonban az aromaterápia. Aromatikus illóolajainak belélegzése balzsamként hat a nyugtalan, stresszel teli lélekre. Illata nyugtató hatású, ellazít, segít megszüntetni a mindennapos stressz miatt érzett szorongást és depressziót. A párnába vagy a párna alá helyezett levendula virágok nyugodt álmot hoznak, csakúgy, mint a növény virágából készített, forró főzet.

levendula_katt1

Inhalálással vagy a levendulaolaj halántékba való bemasszírozásával megbízhatóan csillapítható a fejfájás és a migrén. A levendula illóolajának belélegzése jótékony hatású köhögésre, valamint a fertőzés okozta légúti megbetegedésekre. Az illóolaj mellkasba való bemasszírozása csillapítja az asztmás és hörghurutos rohamokat.

A növény gyógyhatásaival az első világháború folyamán is éltek, amikor a belőle készített oldattal fertőtlenítették a kórházak falait és padlóit. A levendula emellett felgyorsítja a regeneráció folyamatát, megnyugtatja az ingerlékeny bőrsejteket: a tízszeres hígítású levendulaolaj gyógyítja az aknét, az égési sérüléseket (a napégést is), a rovarcsípéseket és egyéb sérüléseket.

A levendulaolaj kiválóan alkalmazható masszázsokhoz és fürdőkhöz: jótékonyan hat a reumás panaszokra, a fájó ízületekre és izmokra. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a levendulaolaj külsőleg allergénként működik, növelheti a nappal szembeni bőrérzékenységet. Terhesség és szoptatás idején kerüljük a levendula használatát.

Az utóbbi időben egyre több esküvőn találkozhatunk szárított levendula “konfettikkel”. Ha Ön migrénben szenved, sokat köhög, fájnak az izmai, netán túlságosan izgul a küszöbönálló esküvő miatt, és nem tud jól aludni, lélegezze be a levendula illatát. Meglátja, segít, és mindjárt más lesz az egész világ…

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.