Igazi retro burger recept!

Az Ezt fald fel blog újabb ínycsiklandozó receptet posztolt: isteni hamburger, házi készítésű hússal, puffanccsal és ropogós zöldségekkel! Érdemes kipróbálni, hiszen fényévekre van a gyorséttermek zsírban tocsogó, fura színű és állagú hamburgereitől.

Hozzávalók a hamburgerhúshoz:

  • 1 kg sertés/marha vegyes darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 lapos teáskanál só
  • 2 tojás
  • 2 púpos evőkanál ketchup
  • frissen tartó fólia a csomagoláshoz

hamburger1

Hamburgerhús elkészítése:

A hagymát vágjuk apró kockákra (mintha pörkölthöz vágnánk). Az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban. A fóliát húzzuk ki az asztalra, tegyünk rá egy púpos evőkanálnyi húst, majd nyomkodjuk szét, hogy szép, nagyjából fél centi vastag pogácsává váljon.

Ezt követően hajtsuk rá a fóliát, és csomagoljuk be, de közben vigyázzunk arra, hogy sehol ne menjen bele túl mélyen a húsba, mert nehéz lesz kiszedni belőle, ha belefagy. Ezt a műveletet addig ismételgessük, míg üres nem lesz a tál. Ha megvan, mehet zacskókba és irány a fagyasztó, ahol elég sokáig eltartható. 

Természetesen nem fontos fagyasztani, a massza akár rögtön süthető!

 hambi

Hozzávalók a puffancshoz:

  • 68 dkg liszt
  • 68 g porcukor
  • 68 g vaj
  • 68 g tojás sárgája (kb. 3 nagyobb tojásé)
  • 40 g sütőélesztő
  • 8 g konyhasó
  • 330 ml langyos tej

Puffancs elkészítése:

Az összetevőket gyúrjuk össze alaposan, majd 20-25 percig konyharuhával letakarva pihentessük. Ezután gyúrjuk át a tésztát és újabb 20-25 percig pihentessük. Osszuk 8-10 egyenlő részre a tésztát és formázzunk zsemléket.

Ezeket helyezzük szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe, és kenjük meg tojással (üssünk fel egy tojást, és keverjük el az egészet egyben, mintha rántottához készülnénk elő). Kelesszük, 35-40 percig majd kenjük le ismét a felvert tojással. Ezt követően 190 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük készre.

A húspogácsákat kevés olajon süssük ki teflon serpenyőben. A zöldségeket vágjuk karikára. A puffancsot vagy hamburgerzsemlét – szerintünk a puffancs az igaz – vágjuk ketté, tegyünk bele egy salátalevelet. Erre mehet a hamburgerhús, majd a tetejére a többi finomság. Mehet rá a mustár és a ketchup ízlés szerint. 
A puffancs tetejére tegyük rá a tenyerünk, hagyjuk hogy markunk felvegye a puffancs formáját, majd jól nyomjuk le. Ezzel e roppant egyszerű művelettel sikerült elérnünk, hogy házi hamburgerünk magassága a felére csökkenjen. Így már talán egy átlagos méretű száj képes beleharapni…
 
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a finom házi készítésű hamburgerhez. Egy aprócska tipp: kígyóuborka helyett – vagy akár mellé is – lehet csemegeuborka karikákat is tenni. Azzal is roppant finom!
eztfaldfel.blogspot.hu

Forrás: Turistamagazin


Egy válasz