Hogyan „éljük túl” a menopauzát? – 2.rész

A menopauza a menstruáció tartós abbamaradását jelenti – fordulópont egy nő életében, ami természetesen nem betegség, de komoly hatással van a közérzetére. S noha fizikailag megterhelő lehet, egy teljesen új és hasznos időszakot is elindíthat az életében.

Egy nő élete kétségtelenül fordulóponthoz érkezik, amikor eléri a változó kort. A menopauzával a vérzés fokozatosan megszűnik, s olyan testi furcsaságokat tapasztal az ember, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. Fizikailag nem a legkellemesebb szembesülni az éjszakai izzadással, a hőhullámokkal és egyéb tünetekkel. Ezekkel együtt azonban a menopauza időszaka egy teljesen új szakaszt is nyithat a nő életében, beleértve, hogy remek lehetőséget arra: tegyen a komolyabb egészségügyi problémák, így a szívbetegség vagy a csontritkulás (osteoporosis) ellen.

Cikkünk első felében a menopauza jellemzőivel és tüneteivel foglalkoztunk, most következzenek a kezelési lehetőségek.

A menopauza tünetei lehetnek meglehetősen komolyak is – ilyen esetekben mindig fontos felkeresni orvosunkat, aki segíthet eldönteni, milyen terápiával könnyíthetünk állapotunkon. Létezik ugyanis menopauzális hormon terápia, melynek előnyeiről és hátrányairól konzultálni kell. Hormonpótló terápiának is nevezik.

Az egyéb lehetőségek magukba foglalják az alacsony dózisú fogamzásgátló tablettákat (perimenopauza idején), az antidepresszánsokat, a vérnyomás gyógyszereket és egyéb készítményeket, amelyek a hőhullámok ellen hatnak; valamint a hüvelyi ösztrogén krémet. A doktor javasolhat életmódbeli változtatásokat is, az étrenddel, mozgással, alvással kapcsolatban, de a stressz kezelését illetően is.

1.Hormonpótló terápia

Ez a terápia könnyítheti a menopauza idején fennálló tüneteket. Többféle, vényre kapható készítmény érhető el a hőhullámok és a hüvelyi tünetek csökkentésére. Általában a legalacsonyabb dózissal kell kezdeni, mely már segítséget jelenthet, s lehetőleg rövid ideig kell alkalmazni. Tanulmányok szerint ugyanis a hormonterápiák hosszútávú alkalmazása hozzájárul a szívbetegségek, a stroke, a vérrögök és a mellrák fokozott kockázatához.

idos kor4

2.Bioidentikus hormon terápia

Szintén jóváhagyott, vényre kapható gyógyszerek formájában alkalmazható ez a terápia típus. Léteznek ezen felül olyan készítmények is, amelyeknél a hormonokat növényekből nyerik, s személyre szabott kezelési lehetőségeket nyújtanak. Egyes orvosok szerint a bioidentikus hormonok a legbiztonságosabbak, de a legjobb, ha ezekből is a legkisebb adagot próbálja ki a páciens. Érdemes belőlük inkább a törzskönyvezett készítményeket alkalmazni, mintsem a személyre szabott összeállításokat.

3.Természetes megoldások

Gyógyszermentes lehetőségek is vannak a menopauza tüneteinek enyhítésére, noha nincsenek igazán jó kutatások a témában, nem lehet szilárd következtetéseket levonni belőlük. A vörös lóhere, a szója vagy a poloskavész ajánlott a tünetekre, de fontos a használatuk előtt konzultálni orvosunkkal. Azt is említsük meg, milyen étrend-kiegészítőket szedünk. Ellenőrizzük a gyógyszerkölcsönhatásokat.

A menopauza egészségügyi kockázatai

Sajnos, a menopauza jelentkezésével nagyobb a rizikója bizonyos betegségeknek, így nőhet a szívbetegség és a csontritkulás esélye, mivel a csontok sűrűsége csökken. Az ösztrogén veszítése szerepet játszik a szívprobléma kialakulásában menopauza után, s a hormonterápia sem segít a szívbaj vagy a stroke kockázatának mérséklésében. Természetesen a szív és a csont egészsége egy nő életében egyébként is lényeges, de a változókor különösen felhívja a figyelmet ezek fontosságára.

Az egészséges életmód kiemelkedő ilyenkor. Sosem késő elkezdeni, különösen a menopauza idején. Menjünk el orvosi vizsgálatra, mely magában foglalja a vérnyomás-, a koleszterinszint, a vércukorszint ellenőrzését, valamint a mammográfiát. A menopauza időszaka kiváló arra is, hogy növeljük aktivitásunkat, többet mozogjunk, változtassunk étrendünkön, tanuljuk meg kezelni a stresszt, mely alaposan rányomhatja bélyegét mindennapjainkra. Orvosunkkal együtt dolgozzunk ki egy tervet, hogy a változókor időszaka egészségesen és jó kedéllyel teljen.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php