Ha elég a D-vitamin, kevesebb a fertőzés?

Kisebb a kockázata a megfázásoknak és fertőzéseknek, ha a D-vitamin megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetben – derült ki egészségügyi szakemberek elemzéséből.

Noha úgy tűnik, a D-vitamin csökkenti a megfázás és a fertőzés esélyét, a szakemberek mégsem tudnak megegyezni abban, érdemes lenne-e dúsítani az élelmiszereket vele, vagy D-vitamin kiegészítőket ajánlani az embereknek.

Előzetes bizonyíték van rá, hogy a megfelelő mennyiségű D-vitamin segíthet mérsékelni a légúti fertőzések számát. Ilyen a megfázás, a bronchitis vagy hörghurut, a tüdőgyulladás.

dvitamin

A legutóbbi kísérletek áttekintése során, melynek résztvevői D-vitamin kiegészítőket szedtek, a londoni Queen Mary Egyetem kutatói felfedezték: a kiegészítők alkalmazása 12 százalékban csökkentette az akut légúti fertőzések arányát.

A kutatók úgy vélik, eredményeik támogatják az olyan, közegészségügyi intézkedéseket, mint az élelmiszerdúsítás D-vitaminnal, a szervezet kielégítőbb ellátása érdekében, valamint étrend-kiegészítő szedései, ha gyakori ennek a fontos vitaminnak a hiánya.

Ám nem mindenki ért egyet a BMJ szaklapban megjelent elemzés szerzőivel. Az Új-Zélandi Auckland Egyetem munkatársa, Mark Bolland, valamint Alison Avenell a skóciai Aberdeen Egyetemről úgy gondolja, az eredmények nem elég meggyőzőek, s úgy vélik, hogy alaposan kontrollált klinikai kísérleteknek kellene megerősíteniük azokat. Észrevételeiket a megjelent cikk mellett közölték.

„A jelenlegi bizonyíték nem támasztja alá a D-vitamin kiegészítést a betegség megelőzése érdekében, kivéve azokat, akiknél magas a csontlágyulás kockázata – ez olyan probléma, melyben az alacsony D-vitamin szint miatt meggyengülnek a csontok és az izmok” – fejtette ki Bolland és Avenell.

A tanulmányt egyébként Adrian Martineau vezette, a Queen Mary Egyetem Centre for Primary Care and Public Health központjából. A kutatók 25, D-vitamin kiegészítéssel kapcsolatos adatot vizsgáltak felül, ezekben a tanulmányokban több mint 11 ezer felnőtt és gyermek vett részt.

Az elemzés kapcsolatot talált a D-vitamin kiegészítés és a légúti fertőzések csökkent valószínűsége között, de ez még nem ok-okozati összefüggés.

D-vitamin

A 12 százalékos csökkenés azt jelentette, hogy 33 embernek szüksége lenne D-vitamin kiegészítők szedésére, hogy megelőzzék az akut légúti fertőzést. Azon emberek körében volt nagyobb mértékű az előny, akik naponta vagy hetente szedték a vitamint, nagyobb dózisok nélkül – derült ki a tanulmányból.

A D-vitamin kiegészítők védő hatása erősebb volt azokra nézve, akik komoly D-vitamin hiányban szenvedtek. Ebben a csoportban csak 4 embernek kellett volna D-vitamin kiegészítőt szednie, hogy megelőzze az akut légúti fertőzést – fejtették ki a kutatók.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php