Gyenge hidegfront érkezik egy kevés esővel

Délelőtt a köd ritkul, a legtöbb helyen fel is oszlik, eközben északnyugat felől növekszik a felhőzet. A legtöbb felhő az északkeleti megyékben lesz, ott a délutáni órákban kisebb eső, zápor előfordulhat, máshol hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 21 fok között várható.

Hazánk északi vidékeit egy gyenge hidegfront súrolja szombat napközben, emiatt hideg fronthatás terheli az időjárási hatásokra érzékenyek szervezetét. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

Pollenjelentés
A 2017. évi pollenszezon véget ért. A parlagfű pollenkoncentrációja országszerte minimálisra csökkent, a továbbiakban várhatóan már nem éri el a tüneteket okozó szintet. A többi nyáron jellemző allergén növény (pl. pázsitfüvek, útifű, üröm, csalánfélék, libatopfélék) virágporából is legfeljebb csak egy-egy szem fordulhat elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma ismét emelkedik, többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet is.

 

Forrás: met.hu