Frissüljünk mentával!

Ha a kávé nem segít, próbáljuk ki az élénkítő mentateát! Ezt a kiváló fűszert frissítő fürdőhöz, és különféle panaszokra is alkalmazhatjuk!

A menta nálunk mindkét leggyakrabban használt faja segítségünkre lehet, ha gyomorbántalmaktól szenvedünk.

Melegben különösen jól esik egy borsmentás fürdő, de lássuk, mi mindenre jó még ez a széles körben alkalmazott növény!

Legismertebb a mentalevelek felhasználása fűszer- és gyógynövényként – ezek közül is talán a frissítő mentateáé – pedig ez a növény számos esetben segítségünkre lehet, például, ha felpuffad a gyomrunk. A borsos menta vagy angol menta természetes előfordulása nem ismert, hibrid faj, több faj spontán kereszteződéséből jött létre.

borsmenta1

Foto:pixabay.com

A mentát az ókori görögök balzsamozásra használták, de manapság már nem csak a gyógyászatban, hanem az élelmiszeriparban és a szépségiparban is hasznát vesszük. Saját kis kertünkben, vagy az ablakpárkányon, kis edényben mi is termeszthetjük.

Fűszerként ízes, panaszra hasznos!

A menta gyógyító ereje, a benne található illóolajnak köszönhető. A borsos menta igen jó fűszer, mely kiváló zamatot ad az ételeknek. A saláták és az édességek kiváló ízesítője, s aromás ecet is készülhet belőle. Szószok, mártások, likőrök készítéséhez alkalmazható, a pulyka töltelékének finom ízt ad. Kandírozott leveleivel édes ételeket díszíthetünk.

Kozmetikai készítményekhez is alkalmazzák. Borsmentás fürdőt szintén készíthetünk, illóolajjal, amely nagyon kellemes és frissítő. A mentatea rendkívül frissítő hatású, különösen meleg időben. Nem csak élénkítő, hanem görcsoldó is.

Fokozza a nyálképződést, a gyomorbántalmaktól szenvedők bátran alkalmazhatják puffadás és hányinger ellen, s az emésztést is segíti. Epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál is segítségül hívhatjuk, hiszen nyugtató, összehúzó hatása is van.

Zöld menta

A zöld menta vagy valódi fodormenta ugyancsak hasznos barát a konyhában. Az édességeken túl gyümölcsök, fagylaltok, köretek és italok alkotóeleme is lehet, mint ízesítő. Készíthetünk belőle is teát, szárított leveleiből kell megfőzni: leginkább ezt isszuk nátha esetén, de kiváló csak a szomjúság ellen is.

Szintén segíti az emésztést, oldja a görcsöket, szélhajtó hatása van, de az étvágyat is serkenti. A menta köhögés, hörghurut, torokfájás ellen kiváló, szeszes kivonata fájdalomcsillapító hatású, de krém formájában reumára is alkalmazható.

Keverve még jobb!

A mentát nem csak önmagában használhatjuk: hogy mi mindenre jó még, az attól is függ, milyen más hatóanyagú növénnyel keverjük össze. Ha például, fertőtleníteni szeretnénk emésztőrendszerünket, és visszaállítani természetes egyensúlyát, a mentát célszerű kakukkfűvel, ánizzsal, édesköménnyel és szurokfűvel keverni. Az epebántalmak enyhítésére gyermekláncfűvel vagy apróbojtorjánnal vegyítsük!

Foto:pixabay.com

 

Mitől lehet hizlaló egy saláta?

Mikor nem?

A menta áldásos hatásain túl, fontos hogy odafigyeljünk arra, mely esetekben nem tanácsos, sőt, tilos alkalmazni! Gyerekeknél, főleg csecsemőknél nem szabad mentoltartalmú készítményeket használni! Orrkenőcsökben nehéz légzést, légszomjat okozhat. Ha érzékenyebb emberről van szó, a mentatea is problémát jelenthet: mentoltartalma miatt gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat,  és az illető csalánkiütést is kaphat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index