Már legális az otthonszülés!

Lukács Judit bába az otthonszülésről, annak legalizálásáról és az ehhez kapcsolódó tudnivalókról beszélt a Csak csajok műsorában.

Bár a szülésnek van egy előre kiszámítható menete, és fel is lehet rá készülni maga a folyamat mégis kiszámíthatatlan. Felkészülni úgy tudunk rá, ha ismerjük, mik lehetnek a szülés elindulásának egyértelmű előjelei.

Ilyenek lehetnek a méhhösszehúzódások, egyszerűbb nevén a fájások; a burokrepedés, aminek egyenes következménye a magzatvíz elfolyása; a nyákfolyás, ami sok esetben néhány nappal a fájások kezdete előtt tapasztalható. Akár a hasmenés, hányás, rosszullét is lehet figyelmeztető jel.

De hol szülessen a baba?

Manapság már több lehetőség közül is választhatna a leendő szülők a tekintetben, hogy az anyuka hol és milyen körülmények között szeretné világra hozni a gyermekeket. A hagyományos kórházi és magánkórházi szülés mellett ott van lehetőségként az otthonszülés/szülőotthon lehetősége is.

Az otthonszülés olyan gyermekszülés, ami tervezetten kórházon kívül zajlik az anya otthonában, vagy az elégtelen feltételek esetén speciális, erre kialakított szülőotthonban. Az otthonszülésnél jelen kell lennie egy bábának, dulának vagy más egészségügyi szakembernek. Saját felelősségre előfordulhat az is, hogy az anya minden szaksegítség nélkül szüli meg gyermekét.

Nemrég lépett érvénybe a törvényi szabályozás, ami leírja, hogy az otthonszülésnél milyen feltételeknek kell megfelelni, minek, kinek kell ott lennie a folyamatnál. „A kormányrendelet pontosan szabályozza azt, hogy milyen műszereknek kell meglennie” – magyarázza Lukács Judit bába. Az, hogy szabályozott a rendszer, mindenkinek több biztonságot nyújt.

Milyen feltételek kell megfelelni az otthonszüléshez

Szabályozva van, feltételekhez kötött a szolgáltató, a szaksegítség, a tárgyi feltétel és a szülő nő maga is, magyarázz a bába. Az otthonszülést például csak alacsony rizikófaktorú nők választhatják. „Egy bába arra van kiképezve, hogy felismerje azt a pontot amikor a természetes folyamat átmegy egy nem természetes folyamatba.„ – folytatja a bába – „Nem akkor kell kórházba menni, amikor beáll a vészhelyzet, hanem akkor, amikor bőven van idő ezt elhárítani.”

Ha ez mégsem valósul meg a bába feladata, hogy elsősegélyt nyújtson a szülő nőnek a mentő megérkezéséig. Kitétel az is, hogy a szülésre kialakított hely, átlagos fogalommal számolva 20 percre legyen egy kórháztól, valamint az anyának is be kell jelenteni a 36. hétig, hogy hol szeretne szülni. A bábának ez után be kell jelenteni az otthonszülést a kórház illetve az ÁNTSZ felé, valamint a gyermekorvos, védőnő felé.

Forrás: