Babák a lombikból

A gyermekáldás nem jön mindenkinek könnyen. Dr. Konc János nőgyógyász a lombikbébi program lehetőségeiről, menetéről beszélt a Csak csajok műsorában.

Minden babára váró párnál nehéz időszak kezdődik meg, mikor belátják, hogy segítség nélkül nem tudnak eljutni a gyermekvállalásig. Ekkor vállalhatják fel a lombikbébi program igen hosszadalmas, de legtöbb esetben kifizetődő procedúráját.

A gyermektelenségnek számtalan társadalmi és pszichés oka van. Dr. Konc János nőgyógyász szerint inkább a gyermektelenségről kell beszélni nem magáról a programról, hiszen a gyermektelenség megoldásának igen kis szelete a lombikbébi program.

A lombikbébi program 1978-ban indult útjára és megdöbbentette az egész világot. A kedélyez azóta sem csitultak, gyakran kelt mai is nyugtalanságot a program. A hagyományos orvostudomány, a genetika, a társadalom, sőt a vallás sem tudja, hogy mit gondoljon, érezzen pontosan ezzel az eljárással kapcsolatban.

Mikor alkalmazzák?

Magyarországon a 150 ezer párból maximum 15 ezernek van szüksége a programra. A meddőség tekintetében 40%-ban a nő, 40%-ban a férfi és 20%-ban mindketten „hibáztathatóak” a gyermektelenségben. Meddőségi vizsgálatra 1-2 év védekezés nélküli sikertelen házas élet után érdemes elmenni.

A lomikbébi program minden olyan esetben segítséget tud nyújtani, ahol a hagyományos módszerek csődöt mondanak. Ilyen lehet például a petevezeték hiánya. A spermatogenezis (spermaképzés) is ilyen ok lehet, ami azt jelenti, hogy az ondófolyadék nem megfelelő számban tartalmaz spermiumokat. Ezeket nevezzük abszolút indikációknak.

A programok felében azonban a relatív indikáció a jellemző. Ez azt jelenti, hogy bár a pár „technikailag” és egészségügyileg képes lenne az utódnemzésre, mégsem történik meg a fogantatás, tehát már nagyon hosszú ideje várnak. Ide tartozik például az endometriózis, amely egy olyan méhnyálkahártya betegség, ami nem csak fájdalmakat, de akár meddőséget is okozhat.

A folyamatról

A kezelés alkalmával a lehető legkisebb méretű hormonális stimulációt alkalmazzák, vagyis a nőknek gyógyszeres kezelésen kell átesniük. Ezután a leadott férfi által leadott spermiummal egyenként megtermékenyítik a kinyert petesejteket. Az orvosok mikroszkóppal ellenőrzik a sejtosztódást, majd 48-72, esetenként 120 óra elteltével megtapadást elősegítő oldattal, katéterrel juttatják az anyaméhbe a petesejteket.

Nincs ingyen!

Magyarországon évente hétezer lombikbébi programot finanszíroz az egészségpénztár, személyenként öt alkalommal. A programot körülbelül 3500 és 4000 pár csinálja meg, amiből nagyjából 2000 gyermek születik meg évente. Hazánkban jelenleg a tíz évvel ezelőtti 100 ezres számhoz képest 86 ezer gyermek születik évente. Ezek az adatok tartalmazzák a lombikbébi program által született babákat is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak a kezelés költségét állja a gyógyszereket a pároknak kell kifizetniük. Ezen gyógyszerek összege körülbelül a 150-200 ezer forintra tehető. Érdekesség, hogy egyedülálló nők csak pár éve vehetnek részt a programban, nekik azonban korukkal vagy egészségi állapotukkal kell indokolni a beavatkozást. Az ötödik sikertelen próbálkozás után a teljes költség a párokra, leendő anyákra hárul, ami intézettől függően változik.

Forrás: