Gurulás két keréken

Ha unod már, hogy fogalmad sincs, mit csinál gyerkőcöd nap mint nap az utcai haverokkal, tájékozódj gyorsan! Aztán hengereld le tudásoddal!

Bmx-es kezdetek

Bicilizés, motorozás, és ezek keresztezése. Ezt a három tartalmat rejti magában a három betű, aminek mögöttes jelentéséről kevés szülőnek van fogalma. Hiszen ezzel a ?kiskerekű?, alacsony biciklivel nem csak a-ból b-be lehet eljutni. Sőt! Nem is arra találták ki 1960 környékén. De mire is jó valójában ez a kétkerekű?

Ágazatok

Két nagy csoportra osztják a bmx sportágat, cross-ra és freestyle-ra. A cross verseny, csak, hogy könnyebben el tudjuk képzelni az ágazat lényegét, egy 300-400 méter hosszú, általában három-négy kanyarral és hat-tíz ugratóval épített, rajtdombbal ellátott pályán zajlik. A kanyarok a sebesség jobb kihasználása érdekében döntöttek, az ugratók hosszúsága akár tíz méter is lehet, de alapvetően a kisebb, 5-6 méteres ugratók a jellemzőek.

Ami viszont tényleg közelebb visz minket az utcai élet rejtelmeihez, az nem más, mint a freestyle ágazat. Ezen belül megkülönböztetünk flatland, halfpipe, street és dirt vonalat. Ne ijedj meg, egykönnyen megjegyezhetőek az elnevezések!

Flatland

Ahogy a fordításból is kiderül ez sík talajon történő gurulás, ami egyensúlyi elemek végrehajtásán alapszik. Egy-egy trükk elsajátítása rengeteg gyakorlást, nagy kitartást és tökéletes technikát igényel.89612Halfpipe

Félcsövezést, minifélcsövezést jelent, ahol a biciklire felszerelt kilépő (peg) nagy szerepet kap. Sajnos hazánkban nem sok fedett pálya van, így télen nehéz a lurkó helyzete. Sok esetben még a deszkás sport szerelmeseivel is osztoznia kell félcsövező csemeténknek. Sajnos egyértelmű, hogy hazánkban valóban nehezebb fejlődni ezeken a területeken, mint a tőlünk nyugatra eső országokban.

Street

Ugrások, korláton csúszások, és egyéb egyensúlyi elemek bemutatása különböző utcai és speciális, skate parkokban található elemeken.

Dirt

Ugratás különböző földből készült ívekről. A srácok gyakran maguk építik, vagy tartják karban a pályát, ám ehhez megfelelő szakértelem kell.

Ha ezeket az alapvető dolgokat ismered, máris el tudod képzelni, mire gondol a lurkó, amikor azt mondja: ?lemegyek a srácokkal gurulni?. Ha pedig a gyermek érzi, hogy valóban érdeklődünk, könnyebben bizalmába fogad.

Forrás: