Citrus diéta

Kinek ajánlható?

 

Azoknak, akik néhány kilótól akarnak megszabadulni, vagy valami­lyen étkezési kicsapongásukat szeretnék helyrehozni.

Azoknak, akik rövid ideig képesek szigorítani étkezési szokásaikon.

Mit érhetünk el vele?

– Súlycsökkenést (kb. 2 kg három nap alatt).

– Az immunrendszer erősödését.

– Az emésztés javulását.

– Zsírégetést.

A módszer lényege

A C-vitaminban gazdag élelmiszerek fokozzák a zsírégetést, és gyorsítják az emésztést.

Feltételek, követelmények

Napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása – ásványvíz, gyógy- és gyü­mölcstea – amelybe citromot keverünk.

A kávé mellőzése.

Megközelítőleg napi 200 mg C-vitamin bevitele a szervezetbe.12497A diéta leírása

Minden étkezéshez fogyasszunk citrusfélét (citrom, narancs, lime, grép­frút, mandarin) vagy magas C-vitamin tartalmú élelmiszert (pl. paprika, brokkoli, kelbimbó, fejes és savanyú káposzta). A legmagasabb C-vitamin­tartalma a narancsnak van, egy darabban körülbelül 75 mg, míg egy cit­romban körülbelül 40 mg, egy grépfrútban mintegy 55 mg és egy lime­ban közel 24 mg-ot találunk.

Receptek

1. nap

Reggeli

Túrós grépfrút kiflivel

Vágjuk ki a grépfrút húsát, a gerezdek közötti hártyát húzzuk le. A ?filé­zett” gyümölcsöt töltsük vissza a héjába, és csöpögtessünk rá folyékony édesítőszert. A túrót halmozzuk a közepére. Fogyasszuk egy kiflivel és édesítés nélküli zöld teával.

Ebéd

Citromos pulykamell

15 dkg pulykamellfilét vágjunk csíkokra és sózzuk be. Egy kis fej hagymát aprítsunk kockákra, felforrósított vajban forgassuk meg, és adjunk hozzá kockára vágott fél almát. Curryvel ízesítsük, és öntsünk rá 1 dl lehetőleg cukrozatlan almalevet. Sóval

ízesítve három-négy percig pároljuk. A forró vízzel leöblített citrom héját reszeljük le, levét csavarjuk ki. 2 evőkanál tej­színt adjunk a húshoz, sóval, a citrom reszelt héjával és levével ízesítsük. Köretként kevés durumtésztát vagy barna rizst fogyasszunk hozzá.12498Vacsora

Narancsos almasaláta

1 evőkanál homoktövisbogyó-szörpöt keverjünk össze 1 dl ásványvízzel, fahéjjal, gyömbérrel és folyékony édesítőszerrel ízesítsük. 1 narancsot szedjünk gerezdekre, és amennyire tudjuk, távolítsuk el róla a fehér hár­tyákat is. 1 almát hámozzunk meg, és reszeljük a narancsgerezdek tete­jére. Az elkészített mártással locsoljuk meg.

2. nap

Reggeli

Savanyú káposztás ananász

Fél friss ananászt alaposan pucoljunk meg, és kockázzunk össze belőle 15 dekányit. Vagy darabolt konzervananászból öblítsünk jól le ugyanilyen mennyiséget. Rakjuk tányérra, és púpozzuk rá a szálakra szedett sava­nyú káposztát. Csöpögtessünk rá olajat és folyékony édesítőszert. 1 kis sárgarépát hámozzunk meg, vágjuk vékony csíkokra, és rendezzük el a káposzta tetején. Gyógynövényteát fogyasszunk hozzá.

Ebéd

Paprikaparádé tojással

2 kávéskanál olívaolajon pároljunk meg 1 fej apróra vágott vöröshagy­mát és két gerezd fokhagymát. 1-1 nagy piros és zöld kaliforniai papri­kát vágjunk csíkokra, és néhány percig pároljuk együtt a hagymákkal. Adjunk hozzá 10 dkg paradicsompürét és ízesítsük sóval, cayenne bors­sal és egy csepp vörösborecettel. Fedő alatt pároljuk még 10 percig, s utána további 5 percig fedő nélkül pirítsuk. 2 tojást verjünk fel 1 evőkanálnyí szódavízzel, öntsük a paprikaparádéra és süssük úgy, mint az omlettet.

Vacsora

Paradicsomos brokkoli csőben sütve

25 dkg friss vagy mélyhűtött brokkolit vágjunk három cm-es darabokra, sós vízben főzzük öt percig, majd szűrjük le. Egy kis tűzálló edényt ken­jünk ki olajjal. Terítsük az aljára a brokkolit, arra 2 gerezdelvre vágott hú­sos paradicsomot és sózzuk meg. 1 tojást keverjünk össze két evőkanál­nyi tejjel, kevés sóval, borssal, szerecsendióval, és öntsük a zöldségre. Re­szeljünk a tetejére sajtot, és addig süssük forró sütőben, amíg a teteje meg nem pirul.124993. nap

Reggeli

Narancssaláta tojással

1 kis fej vörös káposzta leveleit szedjük le, mossuk meg, torzsáját re­szeljük le. 1 kis narancsot szedjünk gerezdekre, és tisztítsuk meg fehér hártyáitól is. 1 szál francia zeller szárát vágjuk vékony csíkokra, levelét aprítsuk fel. 1 kemény tojást szeleteljünk karikákra. Ezután a vöröská­poszta-leveleket használjuk alátétnek. Erre rendezzük el a narancsot, a zellert, a tojást és egy pár avokádószeletet. 1 evőkanálnyi joghurtot ke­verjünk össze 1 kávéskanálnyi sovány tejföllel, 1 kávéskanálnyi majo­nézzel és 1 evőkanálnyi ásványvízzel. Ízesítsük őrölt koriandermaggal, sóval és cayenne borssal. A mártást öntsük a tányéron felhalmozott ételre. ‘

Ebéd

Paradicsomos kelbimbó

Sós vízben főzzünk puhára 30 dkg mélyhűtött kelbimbót. 30 dkg apró pa­radicsomot vágjunk kisebb daraboltra. 5 dkg főtt marhanyelvet vagy bár­, milyen füstölt sonkát vágjunk keskeny csíkokra. A megfőtt kelbimbót, a paradicsomot és a marhanyelvet tegyük tűzálló tálba, és bőségesen szór­juk meg fehér borssal. 1 evőkanál tejszínt keverjünk össze reszelt emen­táli sajttal, ízesítsük reszelt szerecsendióval, és öntsük a zöldségek tete­jére. Előmelegített sütőben addig süssük, míg a sajt meg nem pirul. A tetejét friss petrezselyemzölddel díszítsük.

Vacsora

Forró paprikasaláta juhsajttal

1 nagy zöld és 1 piros kaliforniai paprikát előmelegített sütőben addig süssünk, míg hólyagos nem lesz. Tegyük tálba, takarjuk le fóliával, és öt percig hagyjuk állni. Ekkor a paprika héja meglazul, és hegyes késsel le tudjuk választani. Vágjuk ki a csumáját és az ereit is, majd vágjuk vékony csíkokra. A keletkező levet fogjuk fel. Aprítsunk fel két gerezd fokhagy­mát, dobjuk egy serpenyőben felforrósított olajba a paprikacsíkokkal együtt, és öntsük hozzá a leszűrt levet. Ízesítsük sóval, borssal, és öt per­cig pároljuk. Aprítsunk össze néhány szál petrezselymet, bazsalikomleve­let és borsikafüvet, öntsük le 1 evőkanál fűszeres ecettel. A paprikacsíko­kat helyezzük tányérra, a serpenyőben visszamaradt levet öntsük rá, va­lamint szórjuk meg a füszerekkel. 5 dkg juhsajtot vágjunk apró kockák­ra, és szórjuk meg vele a salátát.

Forrás: