Ne megszokásból vásárolj a húspult termékei közül!ű

Vásárlásaink során egyre inkább törekszünk arra, hogy minél tudatosabb döntést hozzunk, és az ár-érték arány mellett egyéb szempontokat is figyelembe vegyünk, így azt is megfontoljuk, hogy az adott termék mennyire egészséges, mit tartalmaz vagy épp miből készült.

A bevásárlások alkalmával sokat időzünk a polcok előtt a legjobb döntést mérlegelve. Mégis jellemzően megszokásból vásárolunk, és csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy az egyes húsételek milyen összetevőkből, sertés esetén például a disznó mely részeiből készülnek az ételek, termékek. Katona Gergely, aki egy hazai húsipari cég szakembere abban segít, hogy megismerjük a sertéshús egyes részeit, és  azok elkészítési módjait.

A hús minőségét a hús színe, pH értéke, állaga és létartó képessége határozza meg”- mondta a Hús Mester. Katona Gergely elmondása szerint a minőségi sertéshús színe rózsaszín és kellően tömör állagú. PH értékkel kapcsolatban akkor merülhetnek fel problémák, ha a jószágot nem megfelelő környezetben tartották, és emiatt érezhetőek raja a stressz tünetei. A normál hús pH1 értéke 5,8- 6,2, míg pH2 értéke 5,7-5,8 közötti. „A hús minősége éppen ezért nem csak a megfelelő takarmányon múlik, hanem azon, hogy a jószág minden biológiai és komfort igényét kielégítettük-e” – fogalmazott Gergő. Így kiemelten fontos a tartás, a környezet, a genetika és a szaktudás.

Fej
A fej leggyakoribb felhasználási módja a kocsonyába főzés, melytől a klasszikusan téli hidegben fogyasztott étel elnyeri állagát és a vele főtt zöldségekkel jó ízt kölcsönöz az ételnek” – árulja el. „Ugyanakkor levesekbe is kiváló, füstölve leginkább tormával, mustárral, zöldségekkel, kenyérrel ajánlom ezt a különleges csemegét. Emellett a disznósajt is ebből készül” – teszi hozzá a szakembere.

Tarja
A tarja kissé zsíros, de ennek következtében kitűnő ízű, szaftos hús. Egészben vagy szeletben, füstölve, illetve füstölve-főzve is jó alapanyag. „Grillezéshez is bátran ajánlom, hiszen a tarja hús nem szárad ki sütés közben, változatos pácolással pedig többféle ízesítésben is könnyedén elkészíthető” – mondja Katona Gergő. Rántva talán a legnépszerűbb, de tarjából készülő ételek a fokhagymás flekken, a grillezett borsos tartja, a borókás füstölt-főtt tarja egészben sütve és a jól ismert cigánypecsenye is.

shutterstock_52838581480

Hosszú- és rövidkaraj
Bordának és kotlettnek is nevezik ezt a területet. A rövid karaj a farok felőli, a hosszú a fej felőli része a sertésnek. A karaj a szűzpecsenyével együtt a sertés egyik legértékesebb, egyben az egyik leggyakrabban és legváltozatosabban felhasznált része, melyet akár szeletben és egészben is süthetünk, tölthetünk. „Mivel a tarjánál kissé szárazabb és kevésbé zsíros gyakran használnak hozzá különféle mártásokat, önteteket. A szűzpecsenyéből készült fogások változatos és könnyű elkészítése miatt az éttermek is gyakran étlapjukra tűzik zöldségekkel tálalva vagy bacon-be göngyölve” – teszi hozzá Katona Gergely.

Lapocka csülökhús nélkül
A lapocka a disznó „első combja”, mely egészben süthető vagy párolható, de kitűnő apróhús ételekhez és remek fasírt is készíthető belőle. Kiváló alapanyaga a kolbásznak és a sonkának is. Tipikus lapockából készülő ételek a borsos tokány, a sertés vagdalt és a pörkölt.

Oldalas
Oldalasnak a disznó hússal fedett bordáit nevezzük, melyet tölthetünk, párolhatunk, illetve tálalhatjuk főzelékek feltétjeként is. Zöldségekkel kiegészítve egytálételként is kiváló. Legismertebb elkészítési formája talán mindközül a lassú tűzön fokhagymával sült oldalas, mely a téli ünnepek elmaradhatatlan fogása” – mondja Gergő.

Dagadó
A disznó hasaalja, az oldalas melletti terület, mely általában zsíros, épp ezért szaftos hús. Készíthetünk belőle fasírtot, gulyást vagy pörköltet. Sok családnál a  húsvéti ünnepi menü elengedhetetlen fogása a töltött hasaalja, mely lassan sütve omlós és ízletes lesz. Disznóvágáskor megfelelő fűszerezéssel finom kolbász tölthető bele, de a töltött káposztába is kiváló.

sonka

Comb
A comb egészben vagy szeletben sütve, párolva egyaránt elkészíthető. Adott esetben pedig apróhúsként is felhasználható. „A sertéscomb további részekre osztható, melyek a dió, a felsál, a frikandó és a rózsa. A frikandó a comb középső, hátsó részén található. A comb legnemesebb része a dió. Ez a húsrész majdnem gömbölyű, kézilabda méretű. Minősége, szerkezete és kezelhetősége is igencsak hasonlít a karajéra. Mellette, a comb belső felén helyezkedik el a felsál, ami körbe veszi, szinte rácsavarodik a dióra.

A következő comb rész a rózsa. A felsál és a rózsa a legalkalmasabb részek a frissen sütésre is – teszi hozzá a szakértő.
Sertéscombból készíthető ételek a párizsi sertés szelet, a sertésszelet kolbászos lecsóval, a velővel töltött rántott sertésszelet, is ebből készül.

Csülök
A mellső lábakon található csülköt első, a combokon található csülköket hátsó csülöknek nevezzük, utóbbiak lényegesen nagyobbak, mint az első csülkök. A láb és a comb közötti rész a legfinomabb talán egyben sütve, melynek hagyományát a tradicionális magyar konyha a csülök Pékné módra receptjében őrzi. Füstölve, főzve akár főzelékek szaftos feltétjeként is tálalható, de kiváló pörköltalap is főzhető belőle.

Bármelyik étel mellett is döntenénk, válasszunk megbízható, prémium minőséget képviselő termékeket. Ez ízlés szerint lehet tarja, füstölt lapocka, kötözött sonka, frikandó sonka vagy akár a dió sonka.

Forrás: