Miért nem étkezünk mértékletesen?

Nem vagyunk gépek, éppen ezért nem is várható el senkitől sem, hogy mindent úgy végezzen, mintha be lenne programozva. Az étkezés minősége, mennyisége, időzítése pedig igen sok tényezőtől függ, nem csak attól, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagot megadjuk a testünknek a működéshez. Nézzük, miért nem étkezünk mértékletesen?

Minőség

Mivel állandóan változó környezetben élünk, – változnak az évszakok, a napszakok, az időjárás – alkalmazkodunk ezekhez a változásokhoz. Az alkalmazkodás bizonyos értelemben lehetetlenné teszi, vagy legalábbis jócskán megnehezíti, hogy mindig ugyan olyan minőségű táplálékot vegyünk magunkhoz. Sőt, akkor lenne probléma – és a mai ember sajnos ebbe a hibába beleeshet – ha télen-nyáron, reggel-este ugyan azt az ételt fogyasztanánk.

A szervezetünk szinte tudtunk nélkül jelzi az igényeket. Amikor egyszer csak megkívánunk egy gyümölcsöt, vagy azt vesszük észre, hogy mostanában a húst nem fogyasztjuk szívesen, mind arról szólnak, hogy valamilyen minőségre szükségünk van. Sőt, olyan is van, hogy nagyobb adagra van szükségünk, mert valami kezd kiürülni a szervezetünkből. Kivétel ez alól a cukor, illetve édesség utáni vágy! Ezért érdemes például odafigyelnünk arra, hogy ahol élünk, éppen milyen gyümölcsök érnek, és azokból többet fogyasztani.

gulyas

Mennyiség

Akiknek van gyerekük, pontosan tudják, hogy milyen különbségek tudnak lenni abban, hogy éppen mennyit kíván enni a gyermekük. Vannak életkorok, amikor rengeteget képes enni, aztán egyszer csak alig csipeget valamit, akár heteken keresztül. Az aggódó szülő ettől természetesen megijed, de a gyermekorvos, vagy a tapasztaltabb szülők megnyugtatják, hogy nincs nagy baj. Kicsit így vagyunk ezzel a hullámzással felnőttként is. Vannak időszakok, – és életkorok – amikor sokkal többet szeretnénk enni, és olyanok is, amikor inkább nem, csak megszokásból, rutinból eszünk rendszeresen.

Nem véletlen talán az sem, hogy nagyon sok kultúrában, vallásban szerepelnek olyan napok, amikor nem szabad enni. Ezek a böjti napok. Hiszen szüksége van a szervezetnek is arra, hogy kicsit pihenjen, regenerálódjon. Akár ki is próbálhatjuk, egy-egy napra, de sose tartsunk nullás diétát, és főleg ne fogyási szándékkal! Akkor csak a jo-jó effektust erősítjük, amint vége a koplalásnak, kétszer annyit fogunk enni.

Időzítés

Nem mindenki éhes reggel. Vannak, akik nem szeretnek kora reggel étkezni, míg mások akkor a legéhesebbek. Persze gyakran csupán attól függ, hogy mikor vagyunk éhesek, hogy mire kondicionáltuk a testünket.

Aki úgy nőtt fel, hogy a család együtt reggelizett, annak nagy valószínűséggel később is erre lesz igénye. Ugyanez igaz az esti étkezésekre is. Kétségtelen, hogy vannak rossz beidegződések, amelyek az emberek többségénél nem egészségesek – például egész nap nem enni semmit, este aztán jól bevacsorázni – de olyan is létezik, hogy valaki valóban így érzi jól magát, és még csak el sem hízik.

És a pszichés állapot…

Mindenki tapasztalta már magán, ha ideges, vagy fáradt, vagy feszült, esetleg szomorú, akkor megváltozik az étvágya. Vannak, akik alig tudnak ilyenkor enni, mások éppen ekkor akár kétszer annyit is esznek, mint különben.

Alapvetően nincs ezzel baj, csak akkor, ha krónikussá válik. Ha valaki mindig stresszes, és folyamosan eszik, hogy megnyugtassa magát, az bizony hízáshoz vezet.

csaladi-vacsora

Néha bele kell, hogy férjenek az életünkbe ilyen-olyan kilengések, mértéktelenségek, hiszen ez egyfajta alkalmazkodás a változó külső, és belső állapotokhoz.

Azonban fontos, hogy ezt is egyfajta rugalmassággal kezeljük, és ne „görcsöljünk rá”. Ne szoktassuk rá magunkat semmire sem, hanem ésszel, odafigyeléssel kövessük az igényeiket.

Ha mi magunk vezetünk be ésszerű változtatásokat, talán nem leszünk annyira kiszolgálva annak, hogy a szerveztünk egyszer csak kontrollálatlanul követeli a magáét, és mértéktelenül kezdünk étkezni. Ezért érdemes például néha új ételeket, termékeket kipróbálni, kísérletezni.

Ne féljünk attól, ha azt tapasztaljuk, változik az étvágyunk, esetleg más típusú ételeket is kezdünk megkívánni. Lehet, hogy csak átmeneti jelenségről van szó, és a szervezetünk így jelez. Azonban, ha azt vesszük észre, rászoktunk valami egészségtelenre, figyeljünk oda, hogy ne fixálódjon a rossz szokás, és változtassunk!

Forrás: