Mit is eszünk az étteremben?

Vajon, amikor étterembe megyünk, tisztában vagyunk vele, mit is eszünk valójában? A szakácsok mindent megtesznek az ízekért, de odafigyelnek az egészségünkre is?

A séfek mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél ínycsiklandozóbb és minél látványosabb ételkölteményeket tegyenek elénk, de törődnek-e az egészségünkkel is? Hogy mitől olyan finomak az éttermi ételek? Elsősorban két összetevőtől: a zsírtól és a sótól!

Az étteremláncok kötelesek feltüntetni különböző fogásaik kalóriatartalmát, és a legnagyobb meglepetést nem is a közismerten hizlaló ételek okozzák, hanem azok a saláták, amelyekről azt gondolnánk, biztos nem árthatnak. Az alábbiakban néhány jó tanácsot adunk arra nézve, hogyan olvassunk az étlapok sorai között.

pizza4

Mindenekelőtt, figyeljünk oda, ha az ételek előtt olyan jelzők szerepelnek, mint ropogós, krémes, serpenyőben sült, konfitált, vagy mártással kínált. Kerüljük a magas zsírtartalmú ételeket, például a kolbászt, disznóhúst, kacsát, vöröst húst, ha pedig steaket rendelünk, lehetőleg T-bone steaket vagy hátszínt válasszunk. A húsételek közül a grillezett, párolt, főtt vagy roston sült változatot rendeljük. A hal és a tengeri ételek általában jó választások, de köretként sült krumpli helyett zöldséggel fogyasszuk.

Ha gyorsétterembe megyünk, semmi mentségünk nem lehet arra nézve, hogy nem tudjuk, mennyi kalóriát fogyasztunk, mivel ott minden esetben feltüntetik az ételek mellett ezt az adatot is.

Végül, az is hasznos lehet, ha előre eldöntjük, hogy a kihozott adagnak csak a felét esszük meg, a másik felét hazavisszük holnap ebédre vagy kipróbáljuk, hogy csupán előételt vagy köretet rendelünk főételként.

Forrás: