Játékot az ételhez!

Azt eddig is tudtuk, hogy ha valamilyen ajándékot adunk az egészséges étel mellé, akkor azt szívesebben megeszik a gyerekek.

A felfedezés soha nem lehetne aktuálisabb: ma az Egyesült Államokban a felnőttek fele és a gyerekek 17 százaléka elhízott. Már régóta sokan hiszik, hogy ajándéktárgyat nem csak a kalóriadús gyorséttermi fogások mellé lehet adni. Bizonyos államokban már meg is tiltották, hogy játékokkal csábítsák a gyerekeket ezen ételek fogyasztására.

A kutatás vezetői, a Wisconsin-Madisoni Egyetemen oktató Anna McAlister és az Oregoni Egyetem munkatársa, T. Bettina Cornwell szerint főleg az óvodás korosztályt lehet gyűjthető játékokkal egészséges étkezésre ösztönözni. A 2-5 évesek leginkább akkor választják a tejet vagy a zöldséglevest, ha a hozzá adott játék hiányzik a készletükből. A szülők 73 százaléka maga is támogatja ezt a módszert, míg 92 százalékuk erősen ellenzi, hogy az egészségtelen élelmiszerek mellé adják az ajándékot.

„A kutatási eredmények megmutatták, hogy a játékok befolyással vannak arra, mit választanak a gyerekek. Minket főleg az lepett meg, hogy a gyűjthető darabok tették a gyerekekre a legnagyobb hatást.” – mondta el Cornwell, aki marketingprofesszorként dolgozik az egyetemen.

shutterstock_4015302

Az első kísérletben 85 kisgyerek vett részt, akiknek 18 féle ételt mutattak kártyákon. Volt, amelyiken pizza volt sült krumplival, mellé olyan játék, amely vagy tagja volt egy gyűjteménynek vagy nem, esetleg nem adtak mellé semmit. Egy másikon zöldségek voltak hasonló lehetőségekkel. A kutatók úgy tapasztalták, hogy a gyerekek azokat az ételeket választották, amely mellé gyűjthető játékot kaptak. Ha azonban nem adtak mellé ajándékot, egyértelműen a gyorséttermi étel nyert.

Egy másik kísérletbe 56 hasonló korú gyereket vontak be, akik egy részének olyan játékokat ajánlottak fel, amelyek már szerepeltek a készletükben. Az ajándék így is nagy vonzerővel bírt, ám nem akkorával, mintha a kicsinek szüksége lett volna a játékra.

„Az eredmény lenyűgöző. Megmutatja, hogy a gyerekek nagyon szeretnek gyűjtögetni, és ennek érdekében akár az ízlésüket is hajlandóak megváltoztatni. Régóta téma, hogy az ajándékok hogyan befolyásolják a gyermekek választását. Tanulmányunk szerint ajándékkal rá lehet venni a gyerekeket különböző ételek fogyasztására, és ezzel az ízlésüket is formálhatjuk.” – vonta le a következtetést Cornwell.

Forrás: