A pizza a szívedre mehet!

Azoknál a nőknél, akiknek az étrendjében bizonyos szénhidrátok dominálnak, nagyobb a kockázata a szívbetegségeknek, állítják a kutatók.

A több mint 47 000 olasz bevonásával készített tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik sok kenyeret, pizzát és rizst esznek, kétszer nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek. Ezeknek az ételeknek magas a glikémiás indexük (GI), ami azt jelenti, hogy gyorsan bocsátják ki az energiát és emelik a vércukorszintet. Az eredmények az Archives of Internal Medicine című folyóiratban jelentek meg.

Az alacsony GI-ű szénhidrátok, mint például a tészta, melyek lassan bocsátják ki az energiát és emelik a vércukorszintet, nincsenek kapcsolatban a szívbetegségekkel.

Glikémiás index

A jelentést készítő orvosok 15 171 férfit és 32 578 nőt tanulmányoztak, akik étrenddel kapcsolatos kérdőíveket töltöttek ki sok éven át. Ennek segítségével a kutatók ki tudták számítani a teljes szénhidrátbevitelt, az átlagos glikémiás indexet és az étrendek glikémiás terhelését.6764A glikémiás index (GI) azt mutatja, hogy az étel mennyire emeli a vércukorszintet ugyanolyan mennyiségű glükózhoz vagy fehér kenyérhez képest. A glikémiás terhelést az adott étel glikémiás indexéből és a tartalmazott összes szénhidrát alapján számítják ki.

Hét év elteltével 463 résztvevőnél alakult ki szívbetegség. A kutatók felfedezték, hogy azoknál a nőknél, akiknél a legmagasabb volt a glikémiás terhelés, kétszeresére emelkedett a szívbetegség kockázata, mint a legalacsonyabb glikémiás terhelésű csoportnál. A szerzők a következőket vonták le: ?A magas glikémiás indexű szénhidrátokak tartalmazó ételek túlzott fogyasztása inkább befolyásolja a szívbetegségek kialakulását, mint a fogyasztott szénhidrátmennyiség összességében.?

Victoria Taylor, vezető szívegészségügyi dietetikus a Brit Szív Szövetségtől elmondta, hogy a nőknek hasznos lehet, ha alacsonyabb GI-ű ételeket választanak, hogy csökkentsék a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. ?Megpróbálhatják szélesíteni az elfogyasztott kenyér- és gabonafélék választékát például magokkal, rozzsal vagy zabbal. Ehetnek több babot és hüvelyeseket, több zöldséget és gyümölcsöt.?

Forrás: