Fogas kérdések az egészségért

A fogaink a szervezetünk legtöbb ásványi anyagot tartalmazó, legkeményebb szövete. Masszív felépítésük viszont nem biztosítja sebezhetetlenségüket, védelmi rendszerük ugyanúgy sérülhet, mint bármely más szöveté.

Így az egészséges fogazat nem adottság, hanem a tudatos szájápolás eredménye, ezért rendszeres tisztításuk és karbantartásuk elengedhetetlen a mindennapokban. Előzzük meg a kellemetlen beavatkozásokat!

Fordítsunk otthon napi kétszer 2 percet a fogaink tisztítására és a fogápolás kiegészítéseképpen legyen mindig nálunk cukormentes rágógumi, hogy az étkezések után segítsük a szánk és fogaink tisztulását!

Csecsemő- és kisgyermekkorban a tejfogak 6-7- hónapos kórtól lépésről lépésre jelennek meg a szájüregben, de élettartamuk rövid. Már 5,5-6 éves korban elkezdődik a fogak váltása és a maradó fogak megjelenése a szájban. A fogváltás hosszú és kritikus folyamat, ugyanis az egyre hátrébb kinövő fogak nem sorban jelennek meg, hanem bizonyos élettani sorrend szerint. A szemfog már csak akkor tör elő, amikor a metszők és a kisőrlő fogak helyükre kerültek és ezért sokszor nincs elég hely a szemfog beilleszkedéséhez. Emiatt legtöbbször soron kívül helyezkedik el, vagy nem is tud előtörni. A bölcsesség fogak pedig több esetben teljesen hiányoznak vagy akadályokba ütköznek, ezért nem is tudnak előbújni.

fogak

A harmonikus fogsorérintkezés pedig nagyon fontos. Az egymásra torlódott fogak nagy szerepet játszanak a dentális problémák kialakulásában, hiszen a fogak közé ragadt ételmaradékok és ott maradt lepedék nehezebben távolíthatóak el. Az időben nem kezelt hibás érintkezés akár állkapocs ízületi károsodást vagy foglazulást okozhat. Fogaink különleges törődést igényelnek, hiszen az őket borító kemény zománc nem folytat anyagcserét. Így amennyiben a zománcot károsodás éri, a szervezet azt már nem képes meggyógyítani. A fogazat felszínére baktériumok milliói tapadnak és ezeket szervezetünk nem tudja eltávolítani, ezért ez a mi felelősségünk.

Ha legalább naponta egyszer nem mosunk alaposan fogat a baktériumokból vastag, több száz rétegből álló dentális plakk alakul ki, amely a fogszuvasodásnak és a fogágybetegségnek a fő oka. Ezért fontos, hogy már enyhe fogfájás vagy ínyvérzés esetén időben forduljunk fogorvoshoz.  De ha mindezt el akarjuk kerülni, akkor naponta kétszer mossunk fogat legalább két perc hosszan, és amennyiben a fogmosás nem tette meg a kellő hatást és a fogak közötti területekről a lepedéket nem sikerült eltávolítani, használjunk fogselymet, amivel a nehezebben elérhető részek is könnyen kitisztíthatóak.

ragogumi

Nem szabad megfeledkeznünk a rágófunkció fontosságáról sem, aminek az étel megőrlésében és a nyáltermelés stimulálásában van szignifikáns szerepe. A termelődő nyál enzimje révén már a szájüregben megkezdődik az étel emésztése. Emellett a termelődő nyál védi, bevonja a nyálkahártyát és közömbösíti a lepedékben keletkező savakat is, ami segít a fogszuvasodás megelőzésében. Ahhoz, hogy segítsük a nyáltermelődést, használjunk cukormentes rágógumit, ami az étkezések közötti nem csak tisztítja a fogakat, de hozzásegít a jó lehelethez, és az egészségesen szép mosolyhoz is.

Minden szájüregi probléma természetesen megelőzhető, ha mindennapjainkban kellőképpen odafigyelünk szájhigiéniánk megőrzésére. Ügyeljünk a rendszeres és alapos fogmosásra, és ha fogaink túlzottan szorosan állnak egymás mellett, ne feledkezzünk meg a fogselyem használatáról sem.  És mindemellett ha napközben nincs lehetőségünk fogat mosni, kapjunk be egy cukormentes rágógumit és máris sokat tettünk azért, hogy megóvjuk fogazatunk védelmi rendszerét!

Forrás: https://napidoktor.hu/index